Oferte la 10 ani de Unvinpezi.ro

🍷 Se aduce la cunostinta publicului interesat ca pregatindu-se de aniversarea a 10 ani, Unvinpezi.ro a intrat in reamenajare de prin aprilie, s-a dat cu var pe la html-uri, s-a montat discount modern la interior si s-a largit locanta demolandu-se peretii dintre Unvinpezi.ro, Vinometru.ro si Club.unvinpezi.ro

Bun, multi stiu ca scriu recenzii pentru unele din vinurile de acolo, de multa vreme. Ce e nou la site-ul asta si ce s-a pastrat din vechi? In fiecare zi sunt la oferta doua vinuri, unul in categoria uvpz si altul la vinometru (categorie mai inclusiva/populara). De regula, fiecare vin este gustat in prealabil de trei recenzori pentru a garanta cumparatorului un prag de satisfactie. Daca recenzorii considera ca vinul respectiv nu e la standardul fixat, publicului i se face deja un serviciu de care nici nu e constient, pentru ca vinul acela nu-i va fi oferit.  Bun, dar ce e Clubul? Pe scurt: cine e membru in club are o selectie mult mai larga de vinuri, cu discounturi mari si permanente.

Campania de aniversare care se desfasoara pana pe 30 iunie mai include: 10 zile de livrare gratuita, 10% discount la orice de pe site si sansa sa castige 10 pachete de vinuri premium + 10 abonamente in Club.

Pana pe 30 iunie accesul in Club e gratuit, ca sa vada musterii cilibii ce si cum. Ulterior abonamentele vor fi 10 euro/luna sau 100 euro/an. Daca alegi plata anuala mai primesti si 4 sticle de vin premium cadou. Iti zic ei acolo care, dar de fapt sunt cam super-premium dupa parerea mea.

Deci...Cine are cont, sa-l stearga putin de praf si sa intre pe site sa vada "ce se da". Cine n-are cont, sa-si faca si sa testeze Clubul. Orice comanda da o sansa de castig in campanie. Vanatoare placuta!

(Sfarsitul momentului publicitar. Consumul in exces de zahar, sare si grasimi dauneaza grav sanatatii. Dragi spectatori, revenim pe Arena nationala...)🍷



Din însemnările unui ofițer, 1853

PIOTR JADOVSKI
Moldova si Tara Românească în contemporaneitate
(Din însemnările unui ofițer) 1853 (publicata in 1856 la Sankt Petersburg)

Mamaliga aceasta este ca un fel de cașa, fiartă tare și pregatita dintr-o cantitate suficient de mare de făină de porumb. La moldoveni ea înlocuiește pâinea pentru prânz, și pregătita cu unt și cu smantână devine un fel de mancare foarte gustos, însa foarte greu, cu care nu se poate obișnui oricine. Mai ales noi, rușii, n-am reușit în nici un chip să ne obișnuim stomacurile cu aceasta pâine ciudată, dulce și care se întărește repede. 
A mai fost un fel de mâncare, după gustul clasic moldovenesc, pregatita in mod special: o came grasa in foi de varza fiartă și tot acest meniu este asortat de păstăi de ardei iute.
Moldovenii iubesc așa mult acest ardei (la noi roșu, la ei verde) încât îl cultivă în mod obișnuit în grădini și preferă să îl mănânce dupa ce servesc vodca. La cina m-au servit cu o jumatate de clondir de vin de Odobești, vin care se produce într-o mica localitate aflata langa orașul Focșani. Am poruncit slujnicii să multumească amabilei gazde pentru tratatie, după care cu un plăcut sentiment de satietate mi-am aprins o tigara. In acel moment a intrat in camera cunoștinta mea, tandra cuconita moldoveanca și a început sa scotoceasca in dulap după o rochie. Nu am scapat ocazia de a o numi frumușica (...) și de a intretine cu ea o conversatie simpla fara complicatii, insa in limba romană are semnificatia sa specială, ușor intima și care place femeilor. Tandra moldoveanca era total lipsita de ascunzișuri și vorbea despre asemenea lucruri despre care fetele noastre nu au niciodata habar. Cu toata impetuozitatea mea am constatat ca aceasta discutie nu se leaga și fata a plecat curand, lasandu-mi libertatea de a ma gandi la minunatii ei ochi. Curand insa am adormit si am uitat totul.

Calatori straini despre Tarile Romane in secolul al XIX-lea, vol VI pg 165

Cine e de vina pentru disparitia multora dintre soiurile prefiloxerice?

Ca intr-o poveste politista decent scrisa, nu indicatia din titlu este raspunsul. Filoxera nu a ajutat, asta sigur, probabil unele soiuri chiar au disparut din pricina ei, insa maleficul raufacator e altul, mult mai profund si filosofic. Nici "nivelarea" comunista nu e de vina, răul era deja in mare parte făcut cand au preluat ei puterea.

In loc sa scriu mii de cuvinte (ca de obicei, hehe), permiteti-mi sa fiu mult mai succint:

Nu filoxera si mai tarziu comunismul ne-au lasat fara mare parte din zestrea ampelografica (adica soiurile pre-filoxerice, pentru cei care nu apreciaza expresiile pompoase).

NU! Noi singuri am "reusit" performanta, neavand un plan, o directie, o perspectiva! 

Inchei cu vorbele lui Cicero Gorciu, secretar general in Ministerul Agriculturii, din Buletinul Institutului Economic Romanesc, iulie-august 1927: