Romanesti (nesortate, 29.03.2016)

Pelin Alb de Urlati. Domeniile Urlati. Fara an de recolta, avand la baza un demisec destul de proaspat si de calitate. Am gustat trei sticle in total. Doua bune, cu aromatica asteptata a pelinului, baubil, fara a fi prea dulce sau amar. Una rea, in sensul ca balansul dulce amarui era stricat. N-am remarcat sa fie alt lot, ma indoiesc. Oricum, lumea ar trebui sa bea mai mult pelin. Pare conceput pentru sprit, dand o senzatie asemanatoare cu un gin-tonic. 12%, 12-13 lei (mai peste tot). Exista si versiunea de 1,5l, ca de magnum nu putem vorbi.

Sauvignon Blanc Signum 2013 Aurelia Visinescu. Hm, un SB care nu miroase a soc. In schimb aduce a iarba, sparanghel (cum bine ne influenteaza eticheta) si lamai. In afara de asta nu impresioneaza, dar e un vin baubil, prietenos, altfel. 13,5%. 19,99 lei Lidl. 81

Naiada Cuvee Rose 2015, Domeniile Ostrov. Culoare roze pal, indicand ceva mai light pe papile, smells funny, usor imbacsit. gust destul de fresh, acid (fructe rosii, cirese de mai) dar are ceva prafos in gust. Curge mai greu la vale, ca sa zic asa. Ok-ish, dar se poate mai bine. Sa persevereze. Nivelul de alcool e 12%, bine integrat. 19,99, Lidl. 79-80

Babeasca Neagra 2013 Cuza Voda, Senator Wine, de la Insuratei, Am aflat cu aceasta ocazie ca s-a dat DOC pentru podgoriile din jurul orasului brailean. Pana acum se jucau in divizia Terasele Dunarii. Precum vinul din gama Monser si acesta are o culoare ceva mai matura decat ne-am asteptat, si tot ca la precedentul, indiciile date de culoare nu se confirma in gust, care e destul de fresh, mediu-usor, cu fructe rosii, condimente uscate, miez de nuca, putina ciocolata, semn ca a poposit ceva timp in baric. Destul de bun, insa la oarece distanta de detinatoarea recordului la puncte- babeasca de la M1. 12,5%. 25 lei Carrefour. 81.   

Busuioaca de Bohotin 2011, Crama Basilescu, sticla de 0,5. Am tras ultimul cartus. Si cred ca am facut bine, deoarece, desi insa se poate bea cu placere, in balansul reusit dulce-amarui, dominat de grepfrut si petale de trandafiri, cu o latura vegetala, dar spre final se cam intrevede prapastia. Chiar si asa tot e cea mai reusita busuioaca cu rest de zahar de pe piata, mai buna decat intruparile recente ale strugurelui de la producatorul din Dealu Mare. 35-40 lei (pe cand se mai gasea in magazine specializate. Editiile mai noi se pot cumpara si din unele hypermaketuri. Auchan, de exemplu). 83

Ps: un cititor anonim cam ireverentios (cel puțin)  mi-a atras atenția ca am punctat cu 84 pct Busuioaca de la Averesti 2013. Deci mai mult decât actualul 83. Răspunsul meu la aceasta monstruoasa problema fără de care lumea lui nu mai are sens este: așa este! 




De ce nu prea ma mai omor cu targurile de vinuri

In ultimii ani entuziasmul de a participa la targurile de vinuri mi s-a diminuat considerabil. In vreme ce inainte simteam ca e musai sa particip, in zilele noastre privesc aceste evenimente cu oarece indiferenta. Sigur, am imbatranit nitel, am devenit mai comod si mai obosit, dar nu cred ca "vina" e in totalitate pe partea mea.  
Prin 2010-2013 veneam la GW sau Vintest sau Provino sau whatever, cu agenda si pixul, scriam note de degustare, faceam poze la fiecare eticheta. Apoi am constatat ca vreo 85% din vinuri se plasau cam in aceeasi zona: vinuri corecte, pe stil nou, aproape nimic uimitor in ce priveste vinul autohton. 14% vinuri proaste si 1% remarcabile. Fara exceptie best in show era fie vreo Rioja, fie un Chateauneuf sau un Barolo. 
Apoi am inceput sa ma renunt la overview, si sa caut mai ales noii veniti. "Vinuri din vii tinere, vinuri corecte, bine lucrate, etc". E o virtuozitate stilistica in sine sa scrii asta diferit de 5 ori. Asa ca si asta s-a redus.
Inspre zilele noastre intalnirea cu prieteni, cunoscuti, mufloni etc mi s-a parut mai motivanta. Mai schimbi o vorba, o parere. Dar cu timpul cele minim 8 ore de drum au facut si acest aspect mai putin motivant. E mult mai frumos sa te intalnesti cu fratii de nebuneala in ocaziuni mai colocviale decat pe fuga, in aglomeratie, vacarm etc. 
Pe de alta parte, sunt convins ca daca esti organizator de astfel de evenimente o sa zici ca e musai sa participi la ele, ca neparticiparea te descalifica, ca ti-ai pierdut relevanta etc. Whatever, din nou. Ce pot sa spun e ca din experienta mea, daca apare ceva romanesc uimitor se va gasi o cale ca el sa ajunga la mine. De ar da Domnul sa fie atat de multe incat sa nu mai fac fata!
Inteleg oarecum daca esti ziarist de profil. Apropos, ii salut cordial pe cei doi! Dar cand esti blogger cu avertisment in subsolul paginii, mai ca te inconjoara o frumoasa aureola protectoare. 
Sigur, e misto sa participi la masterclass-uri, intelegi altfel niste lucruri, asta da. E bine ca mai toate manifestarile de profil au inceput sa-si ataseze atare accesorii. Nu toata lumea ar veni la aceste targuri ca sa guste 100 de vinuri in pretul biletului si sa plece acasa cu 2 sticle de rose.
Pe de alta parte daca as fi bucurestean sau clujean sau timisorean as participa cel mai probabil la targurile care se intampla sa aiba loc acolo. Daca esti carciumar/buyer si doresti sa-ti updatezi lista, iar e cam musai. Dar asta ar insemna sa te si pricepi. De adevaratelea, nu doar in mintea ta. 
Cum spuneam, groasa pelicula de plictiseala, viata de familie si viata in general, intamplarea de a locui intr-un colt de harta, caracterul repetitiv al evenimentelor si lipsit de noutati remarcabile, mi-au cam omorat entuziasmul.  Plus ca e obositoare ideea de a te purta cu profesionalism desi nu esti profesionist (in sensul tare al cuvantului) in legatura cu produsele unor adevarati profesionisti carora (culmea!) le cam lipseste profesionalismul.
Si daca veti zice "ok, am inteles, te-ai plictisit. Altceva?", va reamintesc ca acesta e un blog personal, in care (rar) scriu despre lucruri...personale. 

PS: ah si treaba cu plictiseala se aplica si la noile lansari. "S-a lansat noul X de la Y, sa vezi cum e!". Asa si? I've been around, you know...

Domaine Ceptura Rouge 2012 DAVINO (Unicom Production)

Un vintage foarte reusit este acest 2012. Cupajul de Cabernet, Merlot si Feteasca neagra a iesit impunator. Complexitatea aromatica marcheaza un nou etalon din seria Domaine Ceptura, dupa un 2010 aproape la fel de reusit. Avem o avalansa de descriptori posibili, de la diverse tipuri de ciocolata, la dulceturi, fructe confiate, fructe mai degraba negre, pana la arome mai deosebite amintind de ierburi, tutun, carne uscata. Gust robust, dar fara a-i lipsi suculenta. Final lung, cu usoare accente de lemn dulce si picanterii. 14%, excelent anturat extractului. Dar peste toate sta impresia de soliditate si de anvergura. 
Pana la urma, in alti termeni, e genul de vin care nu se da in laturi de la preluarea ostila a atentiei degustatorului. 
~100lei, 92 pct

Vinuri de La Mușat

Am avut ocazia sa gust niste vinuri care se vand in vrac. De fapt, ar trebuie sa spunem "varsat", in sensul ca lichidul se gaseste intr-un recipient (BiB, butoi, tanc, etc) la "crama/vinarie" si pleaca acasa la cumparator intr-un alt recipient, de regula pet. 
Sigur, presupunand ca vinul era ok cand a plecat din locul unde a fost produs, in final depinde de modul in care este pastrat de carciumar/proprietarul de crama de cartier/magazin de vinuri. Insa nu exista niciun motiv pentru care vinul vandut astfel sa fie rau sau defect per se. 
In asemenea cazuri e foarte importanta sursa, plus ca se poate degusta inainte. 
Exista si mai multe feluri de vanzatori. Exista vinari care se joaca la limita evaziunii fiscale, ca sa nu mai vorbim de sanatatea consumatorului, propunand tot felul de bauturi cu aspect de vin. Apoi sunt cei care nu fac decat sa vanda varsat vinul primit la bag-in-box de la o crama, desi si aici e o plus-valoare, presupunand ca exista o selectie initiala. Si mai exista cei care se implica direct in producerea vinului, impunand producatorului anumite coordonate organoleptice, realizand cupaje chiar ei, etc. In aceasta ultima categorie intra La Musat, din Bucuresti, cu puncte de lucru pe Calea Mosilor nr. 260 si Ion Mihalache nr. 119. 
Cele trei vinuri degustate au fost:
La Musat cupaj alb 2015, 45% Traminer, 30% Chardonnay si 25% Feteasca alba, musturi fermentate impreuna, proiectat de Eugen Musat si realizat la Crama Beciu (Vrancea) de Vasilica Munteanu (cunoscut oenolog-consultant). Culoare aurie stralucitoare, nas foarte curat, placut, intens aromatic, cu arome de bazar oriental, de dulcegarii condimentate si usor vanilate. Gust plinut, usor gliceric, cu o nuanta usor cipsata, dar bine integrata in angrenajul gustativ. Lasa o impresie buna, de vin aromatic, dar foarte baubil si corect lucrat. Tehnic vinul este ultra sec, avand in jur de 0,5 grame zahar rezidual, insa s-a jucat bine din aciditatea moderata, ca sa rezulte un vin prietenos.  13,2% alcool, 82-83 pct (nu glumesc) la 11 lei/litru.
Aligote 2015, produs tot de Crama Beciu, este un exemplar tipic pentru soi, cu aromatica usor florala si citrica, curat, fara sulf sau alcool detectabil in nas, cu un gust lin curgator, dispus tot in registrul citric. Nu e un vin complicat, dar e un alb foarte bun pentru consum curent, la masa, cat si de cursa lunga, cum se zice. Nu e un solist, ci un acompaniator foarte bun. Daca e de stat la vorba lunga, l-as prefera cupajului. 11,5% alc, 10,5 lei/litru. 81
Red Cuvee 2014, sec, produs de Budureasca, tot in colaborare cu Crama Musat. Este un Merlot, Shiraz, Cabernet, nefiltrat. Are nevoie de aerare (30 min, o ora ca sa fiti siguri), pentru a se exprima cat mai dezirabil. Este o bestie rosie-rubinie intensa, cu aromatica puternica de fructe negre, afine, coacaze, cirese negre, usor afumat si discret vanilat, gust puternic, cu taninuri abundente, dar suportabile, amintind de porumbe, cu impresii de ciocolata neagra. 14,5% alc bine integrat in corpul masiv. Pe ansamblu este impresionant la pretul sau (12 lei), vin serios, greu, care te duce cu gandul la tochituri si carne rosie. 83-84
Vinurile dau impresie de naturalete, de interventie minima, chiar o oarecare rusticitate, ceea ce este placut, dupa mine. 


Tot pe filiera Budureasca vine si imbuteliatul La Musat 2012, un cuvee DOC-CT din 45% shiraz, 45% Feteasca neagra si 10% Cabernet sauvignon, maturat un an in baricuri de stejar american si romanesc. Nas laborios si complicat, cu arome de fructe negre (mure, cirese negre), tutun aromat si condimente. Gustul este elegant si suculent, bine incadrat de nuantele tostate si usor vanilate de baric. Post mediu-lung. 87 pct. 35 lei. Vinul a fost inscris la concursul Vinul.ro 2015 unde a primit o medalie de aur. De altfel si recolta 2011 a primit aceeasi distinctie in editia 2013 a concursului. Daca mai punem si ca La Musat importa respectabilele vinuri italiene Apollonio, deja ne dam seama ca nu e tocmai o obisnuita crama de cartier. 

Aviz amatorilor!






Introducing Crama Histria, judetul Constanta

Crama Histria se gaseste in Cogealac, judetul Constanta, la aproximativ 16 km de ruinele cetatii grecesti infiintate in 657 î.C. Unde mai pui ca aici se gaseste cel mai mare parc eolian din Europa. Crama lucreaza aprox. 200 de hectare de vita de vie, 150 in arenda si 50 printr-un parteneriat cu SERVE care detine plantatii in zona. La momentul actual plantatiile se afla in plina reconversie, existand putine hectare pe rod, iar crama poate procesa doar 30.000 l deocamdata, insa in perspectiva nu putem vorbi de o afacere mica. 
Primele vinuri sunt un sauvignon blanc, un rose realizat integral din Cabernet sauvignon precum si un Merlot pur-sange, toate 2015 si incluse intr-o gama numita Mirachi.

Prima oara cand citesti denumirea acestei game te gandesti ca unora le plac tare filmele mexicane. Dar nu e asa, evident. Am citit gresit. Nu e mariachi, ci Mirachi, cuvant in dialectul aroman (Cogealac fiind o localitate cu o puternica comunitate aromana) care inseamna "dor, dragoste". Mai inseamna si "jale", insa n-a fost cazul.
Pe eticheta avem simbolul cetatii, vulturul pe delfin, amintind de cele mai vechi monede batute pe teritoriul actual al Romaniei (circa 480 i.H). Bine, presupun ca niste daci liberi m-ar contrazice, spunand ca exista monede dace in piramidele ingropate sub muntii Bucegi sau in alte asemenea locuri stiintifico-fantastice, insa sa nu ne pierdem in amanunte.

Sauvignonul blanc are 12,5% alc si este sec (toate vinurile sunt seci, ca veni vorba). Are o culoare alb-galbuie cu reflexii verzui si o aromatica plina de tipicitate, cu flori de soc, zarzare, un gust racoritor, citric, cu o idee de piersica alba, fara briz-brizuri, dar inchegat. 81
Rose Cabernet Sauvignon 12,5%. Vizual aduce cu un Rosado de Navarra, adica propune o culoare mai intensa decat media, sa zicem. Aromatic e foarte impetuos, aromele de zmeura si fragi se simt puternic, dar curat, ca fructe proaspete, coapte. In gust apare si cireasa dar si o tenta tonica, usor amaruie. 82  
Merlot 13,5% alc. Un merlot tipic, cald, median, cu aromatica de mure si cirese negre, cipsat, cu impresii de vanilie si scortisoara. E un vin pe care nu poti sa te superi, de consum curent. 80

Pe langa punctele seci, as adauga ca toate vinurile mi-au lasat o impresie de onestitate, ceea ce este incurajator. Pretul din magazinul online al cramei este de 29 de lei. Mi-as dori sa regasesc aceste vinuri vara, la restaurantul pescaresc de la Histria, ba chiar si la terasele din Vadu sau Corbu.

Una peste alta, sa le uram bun venit in peisaj!