Trei din Nocturne, gama noua de la Purcari

Dragi confrati in ale gusturilor fine, ibuprofenului si ACC 200, am primit pe adresa redactiei trei exemplare din gama noua de la Purcari. 

Se numeste Nocturne pentru ca strugurii au fost culesi noaptea. De ce nu? Marketing. 

Daca e sa banuiesc, era nevoie de o gama care sa replice componenta monovarietala a vinurilor din gama de baza, arhicunoscuta si ubicua comercial, dar pe un raft mai sus si destinata horeca, ca sa nu mai zica clientul la restaurant ca vinul din meniu e de 2,5x mai scump decat la marketul aflat la 30 de metri de masa lui.  (ok, bad joke, mai ales ca prin multe locuri de azi s-au inchis iar locantele)

Anyways...Pinotul grigio si roseul sunt in mod cert la un nivel mai ridicat decat cele din gama de baza. Si din fericire amanuntul in plus nu este dat de intensitatea aromatica sau giumbuslucuri gen lemn, ci de finețe. 

Pinotul e mai rezervat, mai educat, aduce note de mar si para, mici arpegii florale, prospetime gustativa nativa, pe picioarele ei, o remanenta buna, delicat citrica.

Roseul, blend din Cabernet Sauvignon, Merlot si Rară Neagră, imi confirma impresia ca la Purcari e un departament intreg care se straduie zi si noapte sa faca roseuri cum imi plac mie. Au o tabla acolo cu titlul "ce ii place lui George la un rose". Si Federico Giotto, oenologul responsabil de gama asta, a stat, a cumpanit, a studiat si a produs. Rose low-key, mai ambiental, ca albumele noi ale lui Nick Cave sau Radiohead, delicat, suav, dar cu un grip bun, progresiv pe palat, lungime buna. Pentru poliția descriptorilor declaram: fructe albe, piersici, fructe rosii de padure.  

Am pus ca prima poza Cabernetul pentru ca mi-a iesit mai bine decat celelalte. Ceea ce nu pot sustine si cei de la Purcari cu vinul. Serios, am ramas nedumerit: gama horeca, adica pop&pour, albe bune, rose la fel si tu vii cu un Cabernet sauvignon 2019, crud, greu, taninos, intr-un cuvant nerafinat, adica exact opusul celorlalte. Sigur, se va aseza in timp. L-am rugat frumos si in cateva ore cat a stat in decantor s-a mai rotunjit pe la colturi, fiind mai usor de baut, insa e nitel contraproductiv sa faci asta intr-un restaurant, nu-i asa?

Ma uit in globul de cristal si daca gama de baza e pe la 35, probabil Nocturne va fi 45, RPC ok pentru piata autohtona. Exista diferenta vizuala, vinul in sine (bine, nu cabernetul si nu acum, cel putin) este mai polizat decat cel deja cunoscut, asadar..e bine 








0 comentarii: