Vin de Romania II. Statul sunt ei

Ati observat sticle de vin romanesc care nu mai au nicio indicatie asupra originii pe eticheta?
Si eu. Fara IG, fara DOC, fara "vin de masa". Fara soi/soiuri, doar numele producatorului, eventual o poveste pe contra despre locul de origine, un nume de deal sau de localitate.
E legal, evident, altfel nu s-ar vinde in supermarketuri. E drept ca in alte tari mai cu traditie nu s-ar putea. In Franta vinul trebuie sa aiba o indicatie, fie ca e doar Vin de France, adica strugurii pot proveni de oriunde din Franta, ba chiar ar putea fi o amestecatura din 70 de regiuni diferite. La noi e posibil sa nu scrie nimic. Doar vin rosu sec sau altele.
Vreau sa fiu clar: nu blamez producatorii. As face la fel, mai ales pentru vinuri de buget. Cand numai tu stii cati bani dai pe promovare si ca vinul tau se vinde nu datorita originii controlate, ci pentru ca la firul ierbii te-ai luptat pentru fiecare bax vandut in restaurante, cu prezentari, sampling etc, stii ca vinul se vinde ori datorita pretului ori datorita numelui tau. Asa incat de ce sa investesti timp si bani in certificari inutile? 
In fond asta e si concluzia. Ce credeati, ca disolutia autoritatii se vede la noi doar in cazuri gen Colectiv sau Caracal? Nu, e in tot si toate. Daca poti sa te descurci fara autoritati o sa te dai talpa pana la capat. Statul, de cele mai multe ori, este o piedica si nu un garant. DOC-ul a garantat ceva pana acum? Era si este doar o vorba goala. Daca esti mare si plantezi Zghihara in Oltenia o sa ai DOC in doi ani cel mult. Pentru ca aia si ailalta, caiet de sarcini, "da' ce, nu-i vinul bun?".
Oameni buni, daca e ceva pe care l-am invatat in anii astia de baut si analizat piata vinului romanesc e ca certificarile, dosarele si caietele de sarcini sunt o frectie la piciorul de lemn al industriei, un soi de cocarda pe care bogatii si-o pun la piept de 1 decembrie. In rest firma e din Cipru si vacanta in Maldive. 
Iti place vinul facut de X? Cumpara-l si bucura-te de el. Aia e garantia. Un tip a scos pe piata acum cativa ani un vin de masa la sticla de 375ml cu 100 sticla si l-a vandut pe tot in vreo doua luni. Peste tot in autoritati numai specialisti. Degusta, dau buline, fac legi si alte reglementari. Totul e perfect, avem de toate. Ca in gura lui Banicioiu dupa Colectiv.

0 comentarii: