Trei vinuri cu care nu te poți face de râs

Îți vine la masă cineva important, despre care sunt indicii că e cunoscător, vrei să te asiguri că nu strici o impresie bună, e ziua șefului și n-ar strica un “cadoaș”, sau pur și simplu vrei pentru tine ceva bun?

Ei, după ce în precedentele articole am explorat și vinuri mari, super-premium, și pe cele mai mici, nepretențioase, e timpul acum să vizităm ținutul de mijloc, unde sălășluiesc destule vinuri respectabile.

Vinurile de buget mediu, față de cele entry-level, sunt (dacă îndurați comparația) ca mașinile: mai un scaun încălzit, mai un radio cu bluetooth, mai un senzor de parcare, adică nu mult peste varianta de bază, dar nici cu mult sub varianta de top. Tot ca la mașini, în funcție de oferta dealer-ului, unele exemplare pot fi o afacere foarte, foarte bună!

Budureasca Fume sec 2016 (din așa numita gamă Premium)

Iată un vin deștept, bine făcut, pentru neofiți și cunoscători deopotrivă. Primii vor rămâne surprinși că le place un vin sec, iar ultimii vor aprecia jovialitatea impetuoasă chiar dacă provine dintr-un blend de vinuri fiecare, în felul sau, dens.

Culoare galben pai strălucitoare, cu arome de piersică, fructul pasiunii, mosc, stejar uscat și gust intens, plin, în care piersica, vanilia și citricele conduc spre un final mediu, citric-aromat.

Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Gris, baricat ușor, DOC-CMD Dealu Mare, 13% alc, ~35 lei.

LE: Încercați-l la vreo 12 Celsius, pentru ca proaspăt scos din frigider își arată niște margini cam “tăioase”.


Rose de Purcari 2016

Vinul e un cupaj cu Cabernet sauvignon majoritar, Merlot si Rară neagră. E un rose-piersică. Fiind un tip obișnuit, competența mea în materia nuanțelor de roz nu este tocmai vastă, astfel ca dacă e musai să pariați un milion de euro pe culoarea exactă, mai întrebați și-n altă parte. Poate fi rose somon, rose coral etc.

Are o intensitate aromatică peste medie, aducând a fructe roșii din categoria fragi, zmeură, căpșune, apoi piersică, pepene galben, dar și ceva glasat, purtând izul gemurilor și dulceturilor din fructele amintite. Gustul e proaspăt, fără a fi din cale afară de acid, cu o bună remanență dulce-acrișoară. Lasă impresia ca are un rest de zahar mai mare decât în realitate și asta îl poate face plăcut de mai multă lume.

13% IGP Ștefan Vodă. 35 lei


Vinarte Prince Mircea Merlot 2013

Mircea a fost mereu un băiat bun. Aproape de fiecare dată este tratat condescendent, prin asemănare cel mai renumit vin al celor de la Vinarte, Prince Matei, ceea ce este nedrept, pentru ca aceasta etichetă din portofoliul cramei are propriul său destin. Se prezintă ușor brusturos, iubitor de aer pentru a se deschide, cu indicii amărui, la confluența dintre cerneluri și cireșe amare, cu taninuri prezente, gustativ cu note de magiun și fructe roșii de pădure, cu bună persistență. Un lucru însă împarte cu fratele său: abilitatea de a evolua, cel putin pe termen mediu.

Față de 2012 mi s-a părut  mult mai așezat, mult mai amabil, nivelul de alcool este mai jos și mult mai bine integrat, lemnul și-a făcut mai bine treaba, rezultând un vin cu o jovialitate elegantă.  În jur de 45 lei,  DOC Mehedinți Stârmina, 13,5%.

Dragă cititorule, sper că am fost de folos. De acum deznodământul întâlnirii cade în responsabilitatea ta. Nu uita să zâmbești! Aud că ajută mult! De fapt de voia bună se va ocupa chiar vinul, deci ești deja câștigător! Felicitări!

PS: publicat prima data pe Selgros cauta pasiunea

0 comentarii: