Zghihara de Averesti 2016 Nativus (Vinicola Averesti)


Nativus 2016 vine cu un "nas" proaspat, de agrise, fructe verzi, flori albe si polen, dovedind gustativ un echilibru bun, cu structura robusta care nu se rupe nici la temperatura camerei. Ireproșabil lucrat, dand impresia de vin curat, usor de baut, care aduce tuse cretoase, usor saline pe final. Aciditatea pare mai bine integrata decat la editia 2014. Alcoolul e sub 13%, gustativ de ca si cum n-ar fi, contribuind si el la imaginea prietenoasa. 

In fond, cine da 10 euro pe un Verdicchio n-are niciun motiv sa nu dea 35 de lei pe aceasta Zghihară în forma maximă. Ma simt foarte mulțumit. Cred ca evolutia fireasca a acestui strugure este o fermentare in lemn sau macar o varianta baricata. Pana nu se incerca nu se poate sti ce minuni pot iesi. Si, de ce nu, o varianta sur lie.

Cred ca doar marketingul nu foarte energic al celor de la Vinicola Averesti face ca acest exemplar sa nu fie privit ca unul din albele remarcabile ale Romaniei. Atentie insa, Zghihara nu e un vin intens aromatic, cu explozie de arome. Trebuie doar inteles ca practica alt sport decat Revelatio, Amaury, Solo Quinta & co, si o sa fie bine :)

DOC Husi, 12,8%, Kaufland, 35 lei, 87 pct.
 

0 comentarii: