Introducing Crama Histria, judetul Constanta

Crama Histria se gaseste in Cogealac, judetul Constanta, la aproximativ 16 km de ruinele cetatii grecesti infiintate in 657 î.C. Unde mai pui ca aici se gaseste cel mai mare parc eolian din Europa. Crama lucreaza aprox. 200 de hectare de vita de vie, 150 in arenda si 50 printr-un parteneriat cu SERVE care detine plantatii in zona. La momentul actual plantatiile se afla in plina reconversie, existand putine hectare pe rod, iar crama poate procesa doar 30.000 l deocamdata, insa in perspectiva nu putem vorbi de o afacere mica. 
Primele vinuri sunt un sauvignon blanc, un rose realizat integral din Cabernet sauvignon precum si un Merlot pur-sange, toate 2015 si incluse intr-o gama numita Mirachi.

Prima oara cand citesti denumirea acestei game te gandesti ca unora le plac tare filmele mexicane. Dar nu e asa, evident. Am citit gresit. Nu e mariachi, ci Mirachi, cuvant in dialectul aroman (Cogealac fiind o localitate cu o puternica comunitate aromana) care inseamna "dor, dragoste". Mai inseamna si "jale", insa n-a fost cazul.
Pe eticheta avem simbolul cetatii, vulturul pe delfin, amintind de cele mai vechi monede batute pe teritoriul actual al Romaniei (circa 480 i.H). Bine, presupun ca niste daci liberi m-ar contrazice, spunand ca exista monede dace in piramidele ingropate sub muntii Bucegi sau in alte asemenea locuri stiintifico-fantastice, insa sa nu ne pierdem in amanunte.

Sauvignonul blanc are 12,5% alc si este sec (toate vinurile sunt seci, ca veni vorba). Are o culoare alb-galbuie cu reflexii verzui si o aromatica plina de tipicitate, cu flori de soc, zarzare, un gust racoritor, citric, cu o idee de piersica alba, fara briz-brizuri, dar inchegat. 81
Rose Cabernet Sauvignon 12,5%. Vizual aduce cu un Rosado de Navarra, adica propune o culoare mai intensa decat media, sa zicem. Aromatic e foarte impetuos, aromele de zmeura si fragi se simt puternic, dar curat, ca fructe proaspete, coapte. In gust apare si cireasa dar si o tenta tonica, usor amaruie. 82  
Merlot 13,5% alc. Un merlot tipic, cald, median, cu aromatica de mure si cirese negre, cipsat, cu impresii de vanilie si scortisoara. E un vin pe care nu poti sa te superi, de consum curent. 80

Pe langa punctele seci, as adauga ca toate vinurile mi-au lasat o impresie de onestitate, ceea ce este incurajator. Pretul din magazinul online al cramei este de 29 de lei. Mi-as dori sa regasesc aceste vinuri vara, la restaurantul pescaresc de la Histria, ba chiar si la terasele din Vadu sau Corbu.

Una peste alta, sa le uram bun venit in peisaj!


0 comentarii: