De ce nu prea ma mai omor cu targurile de vinuri

In ultimii ani entuziasmul de a participa la targurile de vinuri mi s-a diminuat considerabil. In vreme ce inainte simteam ca e musai sa particip, in zilele noastre privesc aceste evenimente cu oarece indiferenta. Sigur, am imbatranit nitel, am devenit mai comod si mai obosit, dar nu cred ca "vina" e in totalitate pe partea mea.  
Prin 2010-2013 veneam la GW sau Vintest sau Provino sau whatever, cu agenda si pixul, scriam note de degustare, faceam poze la fiecare eticheta. Apoi am constatat ca vreo 85% din vinuri se plasau cam in aceeasi zona: vinuri corecte, pe stil nou, aproape nimic uimitor in ce priveste vinul autohton. 14% vinuri proaste si 1% remarcabile. Fara exceptie best in show era fie vreo Rioja, fie un Chateauneuf sau un Barolo. 
Apoi am inceput sa ma renunt la overview, si sa caut mai ales noii veniti. "Vinuri din vii tinere, vinuri corecte, bine lucrate, etc". E o virtuozitate stilistica in sine sa scrii asta diferit de 5 ori. Asa ca si asta s-a redus.
Inspre zilele noastre intalnirea cu prieteni, cunoscuti, mufloni etc mi s-a parut mai motivanta. Mai schimbi o vorba, o parere. Dar cu timpul cele minim 8 ore de drum au facut si acest aspect mai putin motivant. E mult mai frumos sa te intalnesti cu fratii de nebuneala in ocaziuni mai colocviale decat pe fuga, in aglomeratie, vacarm etc. 
Pe de alta parte, sunt convins ca daca esti organizator de astfel de evenimente o sa zici ca e musai sa participi la ele, ca neparticiparea te descalifica, ca ti-ai pierdut relevanta etc. Whatever, din nou. Ce pot sa spun e ca din experienta mea, daca apare ceva romanesc uimitor se va gasi o cale ca el sa ajunga la mine. De ar da Domnul sa fie atat de multe incat sa nu mai fac fata!
Inteleg oarecum daca esti ziarist de profil. Apropos, ii salut cordial pe cei doi! Dar cand esti blogger cu avertisment in subsolul paginii, mai ca te inconjoara o frumoasa aureola protectoare. 
Sigur, e misto sa participi la masterclass-uri, intelegi altfel niste lucruri, asta da. E bine ca mai toate manifestarile de profil au inceput sa-si ataseze atare accesorii. Nu toata lumea ar veni la aceste targuri ca sa guste 100 de vinuri in pretul biletului si sa plece acasa cu 2 sticle de rose.
Pe de alta parte daca as fi bucurestean sau clujean sau timisorean as participa cel mai probabil la targurile care se intampla sa aiba loc acolo. Daca esti carciumar/buyer si doresti sa-ti updatezi lista, iar e cam musai. Dar asta ar insemna sa te si pricepi. De adevaratelea, nu doar in mintea ta. 
Cum spuneam, groasa pelicula de plictiseala, viata de familie si viata in general, intamplarea de a locui intr-un colt de harta, caracterul repetitiv al evenimentelor si lipsit de noutati remarcabile, mi-au cam omorat entuziasmul.  Plus ca e obositoare ideea de a te purta cu profesionalism desi nu esti profesionist (in sensul tare al cuvantului) in legatura cu produsele unor adevarati profesionisti carora (culmea!) le cam lipseste profesionalismul.
Si daca veti zice "ok, am inteles, te-ai plictisit. Altceva?", va reamintesc ca acesta e un blog personal, in care (rar) scriu despre lucruri...personale. 

PS: ah si treaba cu plictiseala se aplica si la noile lansari. "S-a lansat noul X de la Y, sa vezi cum e!". Asa si? I've been around, you know...

5 comentarii:

lucian burjuiul spunea...

Acelasi lucru spus de un inginer ar suna asa: Saptamana viitoare e Good-wine la Bucuresti. Sansele sa nu vin sunt 99%.

Anonim spunea...

Pro Wein, Vinitaly sau Vinexpo....dupa ce mergi macar la unul dintre ele, o sa-ti schimbi perspectiva si sistemul de referinta.....radical :))

George Mitea spunea...

@lucian burjuiul: Un inginer ar sti ca GW este pe 15-17 aprilie :) Saptamana viitoare este Wineup la Cluj
@Anonim: Sunt convins ca e adevarat, insa tot targuri raman. Plus ca acelea sunt mult mai orientate spre business. Targurile de la noi se adreseaza publicului larg.

Anonim spunea...

OK,asa sa fie cum spui.Asa, doar de amorul artei, la Vinitaly are acces si publicul larg, la Pro Wein poti intra ca blogger de vin. Si la fel si la Vinexpo. Noi sa fim sanatosi si sa bem vinuri bune....dar bune :))

George Mitea spunea...

Sa bem! Sigur ca aveam în minte târgurile de la noi și sigur ca participarea la un târg internațional din cele mari e o experiență pe care o s-o trăiesc în viitor. Toate bune!