Plai, o gama monovarietala de la Unicom Production

Plai este o gama noua de la Unicom, aka DAVINO. Este pozitionata la 30-40 lei de lei, pret de raft, deci un soi de Iacob. Dan Balaban a decis sa scoata game distincte cu vinuri monovarietale.
Sa dam cuvantul producatorului:"Plai reprezinta o expresie nealterata a caracteristiclor si a tipicitatii fiecarui soi in parte – Feteasca Alba, Sauvignon Blanc si Feteasca Neagra. Am intervenit cat mai putin pe parcursul procesului de vinificatie tocmai pentru a lasa strugurii si particularitatile zonei de origine sa se exprime cat mai clar. Am obtinut astfel o serie de vinuri proaspete, intense, echilibrate si abordabile care pot fi considerate un etalon pentru terroir-ul din Ceptura." Foarte frumos!
Numele presupun ca vine de la notiunea de plai viticol, fiind in ton cu dezideratul exprimat mai sus de producator. Desi cu greu ma abtin sa nu-mi amintesc de o revista glossy editata de Mircea Dinescu sau de poezia lui Alecsandri, "Dan, capitan de plai". Etichetele insa, fontul...vai!

Feteasca alba 2014 13% alcool. Un "nas" pe care il regasim la mai multe surate, cu un parfum floral, iarba, fructe albe, piersici, mere. Atacul e fructat, intens, insa treburile se calmeaza spre final, unde aciditatea trece prima linia de sosire. Vinul are 13% alcool, bine integrat. 83 pct. 

Sauvignon blanc 2014. Un vin care livreaza ce te astepti de la un SB, are soc/fructul pasiunii/pipi de pisica, citrice. "Mușcă" bine la prima gura, are prospetime, aciditate, lungime, insa nu si finetea rudei mai elevate din gama Monogram (vom vorbi si despre ea, in curand). 13,7 alc., 84 pct 

Feteasca Neagra 2011. Este acelasi vin ca Iacob Feteasca neagra, pana la epuizarea stocurilor. E la fel de interesant precum in decembrie anul trecut, cernelos, picant, serios si viguros, dar se vede treaba ca incet-incet nivelul mare de alcool (14,9%) devine dominant. E si vina caniculei, nu tocmai prielnica degustarii de vinuri rosii puternice. 83 pct





0 comentarii: