Pe Loara-n jos, pe un mal frumos

Azi vorbim despre doua vinuri produse de familia Saget, producator atestat in Loara din 1790.  Saget exista in mai multe branduri, de la prezentul- Guy Saget pana la Domaine de Terre Blanches sau Jean Dumont. Guy a fost tatal actualului sef de trib Jean-Louis Saget. Gama "Ambassadeur de Loire" trimite la memorie, la traditional, la terroir, incluzand diferite apelatii de pe Loara.
Un alt aspect unic e crama din Sancerre. Care se gaseste intr-o pestera. Mai "cave" de atat nu se poate.
foto: domainelaperriere.com

foto: tourismeviticole.com


Cat despre vinuri, iata si plictisitoarele note de degustare.


Touraine 2013 Ambassadeur de Loire. Culoare alb-galbuie cu reflexii verzui. Nas de soc sau coacaze negre, pere și mere, un iz mineral ca de pietre de râu, gustul însă e texturat, consistent și aici se vede de ce Loara e patria sauvignon-ului blanc. Finalul mediu este amărui, de grapefruit alb, 6,65 euro. 84 pct. Un vin bun insa fara ceva surprinzator sau unic.




Sancerre 2011 Ambassadeur de Loire. Aici lucrurile stau nitel diferit. Eram curios de ce un vin, din aceeasi gama, de la acelasi producator, e drept dintr-o apelatie mult mai renumita decat Touraine poate costa de vreo doua ori mai mult? Mi s-a raspuns. In primul rand ca vorbim de un 2011, deci de un alb ceva mai grizonat. 
Culoarea e aurie, stralucitoare. Nasul nu e foarte intens, aduce adieri vegetale si de flori albe, dar si un iz mineral, magnezian, care se disipa in timp. Gustul nu impresioneaza prin diversitatea descriptorilor, practic e un joc intre mar si gutuie, cu o persistenta dulce-amaruie respectabila. Insa diferenta, si momentul in care acei 15 euro (belvini.de) nu mai par prea multi, este senzatia gustativa, textura, "greutatea" vinului. Are fibra, are "muschi", are vână-n el. Pare foarte diferit de ruda de mai sus, mai ales ca stil. Lasa impresia ca e din alta clasa.  88


0 comentarii: