O romanta lenta cu Feteasca Regala 2013 Gramma


Olfactiv ne intampina o atmosfera pastorala, de baloti de lucerna, zarzare si para, un iz floral, campenesc, frumos parfumat.  In gust regasim o textura buna,  densa dar delicata,  cu accent pe aciditate, cu note de mar si cirese albe.  E un vin cu lungime buna.  
O feteasca regala autentica, usoara (11,4% alc.), diferita de anii anteriori, pentru ca si anul a fost diferit. Nu a existat o concentratie mare a zaharurilor ca in anii anteriori, dar cu toate aceste vinurile Gramma din 2013 ofera o concentratia aromatica foarte buna. Bravo. 85.

Mi-a amintit de estetica plina de culoare si infuzata in melancolie a regizorului chinez Kar Wai Wong, din pelicula Fa yeung nin wa (in traducere engleza In the Mood for Love). Ritm lent, apasator, delicat, cu multe scene in slowmotion, acompaniate de o muzica melancolica, hipnotica. Pana la urma filmul aparut in anul 2000 a ajuns aproape clasic, asa ca ma indoiesc ca sunt multi dintre voi care nu l-au vazut, dar daca cumva v-a scapat, va rog sa luati grabnic masuri reparatorii! Pentru mine, chiar daca mi-au placut foarte mult si celelalte filme ale regizorului chinez (2046, My Blueberry Nights, The Grandmaster), acest In the Mood for Love mi l-a fixat pe Kar Wai Wong in panoplia regizorilor care se regasesc pe lista scurta a atentiei mele cinematografice.


PS: Sper sa nu se supere artistul plastic Horatiu Malaele, cel care a semnat ilustratia etichetei, ca somelierul cultural de serviciu nu a asociat vinul cu Nunta Muta, filmul regizorului...Horatiu Malaele. Azi ploua, iar emisfera comica a fost napadita de cea melancolica. Oricum, in alte circumstante, presupun ca cele doua ar merge de minune impreuna. In fond, ilustratia este o trimitere la filmul maestrului si la actrita principala- ieseanca Meda Andreea Victor.

0 comentarii: