Domaine Grand Veneur Lirac Clos de Sixte 2010 (Franta)

In fata acestor vinuri ramai usor descumpanit. E foarte greu sa-ti dai seama cum pot unii, in acest caz Alain Jaume et Fils, sa produca un vin de 15%, nivel de alcool care sa fie atat de bine integrat incat n-ai banui ca doua pahare din el iti pot produce rau de inaltime, chiar de la ametitoarea altitudine de 1,75 metri deasupra podelei.
E un Lirac (vezi aici ce inseamna asta), blend de 50% Grenache, 35% Syrah si 15% Mourvèdre, amestec de vin maturat 14 luni in tancuri de beton si 35% in baricuri noi. O culoare rosie rubinie cu bordura violet, culoare stralucitoare si prin care se vede miezul vinului. Olfactic aduce un amestec de fructe rosii si negre, ca un mix de fructe de padure (coacaze, afine, visine) mai degraba pe partea confiata desi un zvac viu nu paraseste impresia generala. In gust se exprima concentrat, musculos precum un action-hero, dar nu in sensul unei densitati balsamice ci, mai degraba, sub aspectul de suc proaspat elevat de aciditate si alcool. Structura tanica este neteda, polisata, dar as zice ca e sesizabila o sensibilitate, o nesiguranta, sub acest torent puternic si liniar. Pe final se simt tuse indulcite, de vanilie si bomboana cu lichior de visine. 
Un vin foarte bun, in care forta si baubilitatea crescuta se impletesc foarte natural. 
91 pct. (aprox. 15 euro pe diverse site-uri externe)

Ca vorbeam de eroi de actiune, va ofer azi ceva ce seamana cu acest Lirac. Este ceva ce ati vazut multi dintre voi, dar momentul e pur si simplu greu de crezut si merita revazut. E Jean-Claude Van Damme intr-o secventa din filmul JCVD (2008). 

0 comentarii: