Iacob alb 2012 Unicom Production (DAVINO)

Nu trebuie sa fii prea cult sau prea habotnic ca sa intelegi ce semnifica aceasta eticheta. E vorba de scara lui Iacob sau Iacov, cum vreti, cunoscut de la un punct incolo ca Israel (Cartea Facerii, cap 28.). Omul „a visat că era acolo o scară sprijinită de pământ, iar cu vârful atingea cerul, iar îngerii lui Dumnezeu se suiau şi se coborau pe ea". Apoi a aparut Dumnezeu care i-a comunicat niste chestiuni in general de bine. 
Asadar e o metafora, care s-a dezvoltat ulterior datorita lui Ioan zis si Scararul, care si-a castigat supranumele datorita cartii "Scara dumnezeiescului urcus", un soi de manual al renuntarii la lume si accederii acolo sus. Ideea scarii are diverse variante, multe manastiri romanesti avand pictate mural variatii ale imaginii. La Voronet, de exemplu, raposatii urca pe scara, de unde ai mai pacatosi sunt smulsi de draci si demoni, pe cand drept-credinciosii sunt binecuvantati de ingeri. Pana la urma si Johnny Cash zicea "There will be a golden ladder reaching down, When the man comes around". :) 
Bun, cam atat cu evlavia. 

Cupajul de sauvignon blanc si feteasca alba este dupa toate aparentele acelasi lucru cu gama Ceptura. Inteleg ca o va inlocui. Nu s-au gandit rau. Daca dai "ceptura alb" in google o sa descoperi orice numai acest vin- nu. Varianta 2012 mi s-a parut foarte reusita. Ca plasament in portofoliu e un vin mai aproape de Domaine Ceptura decat de Faurar. Dar cred ca am mai zis aceste lucruri si alta data. Vinul in sine ofera un interesant melanj intre impresiile florale, minerale si acide. Adieri de flori albe-soc, lamaita, un iz citric destul fin si care e filigranul vinului. In gust apar tuse de zarzara completate de tonuri vegetale, leguminoase. Ideea principala e feelingul de zarzara zemoasa (deci spre parg) care are si ceva puternic calcaros. Totusi toate aceste note, care la prima citire sugereaza un vin agresiv cu palatinul, sunt insa fin dozate, impresia finala fiind de robustete, dar si de finete. 85 pct. 

Asadar cand bei vinul esti pe scara lui Iacob. Cred ca e un soi de joc intre sobrietete si ebrietate. Stim cu totii ca nu-i bine sa utilizezi scarile dupa un anumit gramaj, dar pana la urma tine de virtutile fiecaruia.

0 comentarii: