Pecorino 2012 Terre degli Eremi si inca o naivitate despre importatori

Nimic nu-i mai satisfacator decat macar partiala suprapunere dintre existenta si esenta, sau mai putin pompos si adecvat vinului- intre ceea ce exprima- combinatie de expresie a obiectului in sine- sticla, denumirea, soiul, anul- adica daca vreti un soi de stampila, de marca-  cu marcarea acestei imprimari in noi (pentru ca noi suntem "materialul" pe care se imprima stanta), marcare care nu inseamna altceva decat asteptarile noastre de la obiect.  Adica, intelegeti dvs, e cald si ti-ai dori un vin alb, proaspat, cu profil aromatic exuberant, eventual cu arome tropicale, acid, cu fizz, un vin pe care sa-l bei dintr-o sorbire, ca sa zic asa. 
Si tare m-am bucurat ca acest Terre di Chieti ITG (Abruzzo), din ceea ce pare a fi un private-label Metro, produs de TVSGA Tollo, s-a potrivit cu asteptarile mele de la el. Culoare galbuie, stralucitoare, nas de mango si piersica, dar si ceva "turbulent", mineral, de cremene. In gustul plin acid, picant apar si tuse de salvie si ghimbir. Tusele condimentate se simt in finalul acid, amintind de un mar verde, suculent. Vin de buget pentru caldura mare si niste sardine la gratar. 83 pct. 
Mi s-a parut o realizare buna chiar la pretul de 24 de lei, dar sunt sigur ca in Metro Italia nu e 5,5 euro, ci vreo 3 si ceva (hai sa zic 15 lei). La articolul precedent, un cititor (Cristi Pitulice), care printre altele importa niste vinuri italiene, spunea ca 0,82 euro/sticla e adaosul datorat transportului (inclusiv manipulare, inclusiv marketing, etc). Deci vreo 3,7 lei. Dar sa nu mai intram in amanunte, ca iar se intelege ce vreau sa zic.  Sa ne gandim: daca Metro Romania ar cumpara vinul de la Metro Italia la pret de raft, si nu direct de la producator, tot e greu de explicat diferenta de pret. Ah, si sa stiti ca n-am scos 3,3 euro(15 lei) din joben, ci dintr-un catalog Metro Italia de gasit online pe net. Deci hai s-o iau altfel: Metro Romania cumpara de la M. Italia la pret de raft- 15 lei- pune 3,7 lei transport- 18,7, la care adauga TVA (24%) si ajunge la 24 de lei sticla. Totul corect, nu? Ei...ramane de explicat cum de plateste cumparatorul final doua tva-uri din state membre UE, si cine incaseaza diferenta (dar asta e usor de inteles). Sau puteti sa nu va puneti aceste intrebari pe principiul ca eu nu ma pricep la aceste aspecte de fiscalitate intracomunitara sau pur si simplu motivele diferentei de pret sunt altele (fazele lunii, vulcanul din Krakatau, poluarea de la Fukushima, etc.).
Oricum, cum spuneam, vinul e mai mult decat satisfacator si la 24 de lei. Dar e un caz fericit!

0 comentarii: