skip to main |
skip to sidebar
Acest cupaj de sauvignon blanc si feteasca alba, din 2012, a luat premiul de popularitate la ultima degustare din Turn. Adica dupa ce s-a degustat s-a si baut. Tot.
De precizat ca feteasca alba a stat ceva in baric si acest fapt a produs o senzatie placuta de fruct copt, dulceag. Un nas proaspat, aromat cu piersici si flori albe. Un gust viguros, usor dulceag, cum spuneam, cu iz de citrice coapte, dar cu un mijloc lin curgator, usor de baut. 83 pct.
Iata ca de ceva vreme au inceput sa apara cateva astfel de exemplare (de la Crama Atelier, de la Basilescu, de la Unicom, si iata SERVE) cam in aceleasi coordonate.
Daca stai sa te gandesti bine toate au ceva in comun- feteasca alba, acesta lauta stramoseasca care desi pare ca nu-si gaseste locul intr-o orchestra moderna, unde vioara si pianul - instrumente culte si de import -fac legea. Cam ca chardonnay-ul si sauvignon-ul blanc.
Si observam ca deseori se pot realiza chestiuni fusion interesante. Poti sa canti alba cu regala, ca o hora a Marii Uniri, poti sa introduci aligote-ul care la noi e ca vioara cu goarna- poti sa refaci totul cu sclipiri electrice, contemporane, cu riesling italian in partitura (cum sunt cazuri la Unicom Production sau Basilescu) sau cu sauvignon blanc- cu triluri de vioara si percutie moderna (ca in cazul de fata) si toate sa sune divers dar sa se intrevada prin toate filigranul agreabilului.
Si sincer sa fiu in toate aceste cazuri mi se pare ca feteasca alba este liantul casei, dar un liant neaos, ecologic- cu paie si lut in loc de ciment si nisip. Traditionala, dar fusion- o prispa cu eoliene si panouri fotovoltaice.
PS: "Bordeias, bordei, bordei" face parte din colectia de cantece culese sau compuse de Anton Pann in "Spitalul Amorului sau cantatorul dorului" (1850). Daca vreti sa ascultati ceva aproape de partitura originala- iaca aici.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu