Cabernet Sauvignon 2003 Grand Selection Wine Princess (Romania)

Am auzit ici colo pareri despre bunatatea acestui vin, dar nu mi-am incrucisat pasii cu el (expresie potrivita, nu?, cand vorbim despre astefel de licori). Si nici nu e genul de vin de care sa fie plin netul, mai abitir decat magazinele de vinuri. 
Cabernet Sauvignon 2003 "Grand Selection"  este un DOC-CT Minis, baricat 14 luni, are 13,5% alc. si m-a costat aproximativ 60 de lei. Sa mai zic ca dopul e cerat de-adevaratelea in acest caz (pentru ca poate stiti deja- ceara de pe sticlele din gama de retail e doar decorativa)
Culoarea e foarte inchisa. Nu e opaca, semn ca ar fi vreun gem de fructe de padure, ci doar foarte inchisa. Nu exista tente caramizii, ba chiar, la turnare, face spuma purpurie. Dupa cateva ore, reziduul de pe fundul paharului se solidifica in ceva negru si tare.
Olfactiv este extrem de divers si complicat, intr-o schimbare continua. Aduce a ceai de tei, musetel, gem de prune, carne uscata, coacaze, afine, visine, menta verde, ciocolata, pastaie de vanilie. Puteam sa mai scriu, dar m-am plictisit. Gustul e catifelat, fara insa ca taninurile sa fi plecat in vilegiatura, ci mai degraba lasa senzatii uscate, datatoare de pofta de mancare. Retronazal e foarte recognoscibila o tusa de cafea. Finalul e o combinatie de afine si o pelicula glicerinoasa de dulceturi, exista insa si o componenta extrem de picanta care inteapa limba serios. Temperatura de servire mi s-a parut sensibila, recomandarea de 16-18 grade trebuie luata in serios, vinul devenind mai suculent, mai placut.
E adevarat ca nu stiu exact in ce conditii a fost tinut, dar seamana mai degraba cu o strofa cu rima imbratisata, in care rimeaza nasul si finalul, iar  mijlocul rimeaza cu el insusi. E o strofa de 85 pct. 
Nu prea merg comparatii, deoarece nu am gustat multe caberneturi romanesti din 2003, care sa mai fie inca in viata. Ori acest vin e inca alive& oarecum kicking. La 60 de lei sau 14-15 euro e problematica comparatia si cu cab-uri de afara. Sigur, poti gasi vreun cru bourgeois respectabil undeva in online-ul strain la 25 de euro, si sigur va parea facut ieri fata de cel de azi, dar e alta categorie, si de pret pana la urma. 
Un lucru vreau sa spun, anume ca nu mi-a parut rau dupa banii dati, iar celelalte sticle din colectie stau bine merci acolo, cine stie ce se poate intampla peste cateva luni, nu-i asa?


0 comentarii: