Vinul de azi este evident din alta clasa si reprezinta colaborarea inceputa in 1991 dintre Guibert, care a venit cu stiinta, numele si crama si cooperativa din Villeveyrac, care a contribuit cu 50 de hectare la proiect. Rezultatul este o intreaga gama de vinuri de consum imediat, vinuri de masa. Editia 2011 a Moulin de Gassac Guilhem  Rouge este un cupaj mediteraneean format din Syrah, Grenache, Mourvèdre si Carignan. Vanzatorul (vinatis.com) zice ca mai are mici procente de Cinsault, Alicante si Aramon. Am incercat sa trec in revista vinuri romanesti in acelasi pret: Bolovanu, Cocosul syrah, Corcova rosu, Byzantium rosu. Si mi-a venit in minte reclama la iaurt "prea mica, prea mare, prea acra, prea dulce...". Toate au cate un defect, mic, dar prezent. Pe cand vinutul d-lui Guibert, imbuteliat in 350.000 de sticle (deci nu-i gluma), cules si calare si pe jos, un vin pe care chiar producatorul il recomanda a fi baut in anul urmator si daca uiti- sa nu fie pastrat mai mult de 3 ani, nu mi-a sugerat decat ca e nepretentios, nedebordand de complexitate, dar ca e mustos si echilibrat. Atata claritate si focus in crearea unui produs mai rar. Tot ce trebuie sa stii este pe contraeticheta (soiuri, nr. de sticle, momentul optim de consum, etc.). Si culmea, am impresia ca nici nu s-au chinuit prea tare, n-au angajat armate de consultanti, pr-isti, marketeri si toate gasca.
PS: In aceasta ordine de idei, somelierul cultural recomanda azi ceva frantuzesc, simplu, juvenil, dar moralizator!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu