Doua vinuri de la Vinarte cumparate de la Cramele Recas


Nu e o gluma. In Piata Centrala din Galati exista o vinarie "Cramele Recas" care vinde si vinuri produse de Vinarte, dar si divinuri si spumante moldovenesti.  Am cumparat de acolo un sauvignon blanc Castel Starmina 2011 (16 lei) si un Riesling Cuvee D'Excellence 2009 (29).
Primul vin a fost o placuta surpriza, un "soc-vignon blanc", ca sa zic asa, cu arome dominante de soc, care se repercuteaza si in atac, unde creaza un melanj agreabil cu limeta si zarzara, ca tot e sezonul ei. Intens, crocant si acid, cu plinatate surprinzatoare si cu o astringenta usor rustica, tartrica, lasand in gura o impresie ca o imbucatura de merisor varatec. Finalul se inscrie pe o tenta mai fina, citric-dulce, de persistenta medie, imbietoare. 82 pct. Merge ca uns cu peste fript, neos, de râu. Un balansoar si o melodie naiva, cantata de 5 insi la un singur (unul si acelasi!) instrument. 126 de milioane de vizualizari! Intra aici sa vezi de ce:) Nu-i asa ca tipul barbos are o contributie incomensurabila?

Urmatorul prag de calitate din portofoliul Vinarte, aduce si un caz aparte. Vreau sa spun voit aparte, pentru ca vechituri lansate pe piata gata moarte sau gran rezerva maturate in hipermarket avem destule, sa dam si chinezilor (de fapt, cam asta facem). E unic pentru ca e unul din singurele exponate alb sec lansate pe piata dupa 2 ani de la recolta, de fapt aproape 3 in curand. Deci vorbim de vinuri mature, care se bazeaza pe altceva decat exuberanta juvenila. Citeam impresia lui Mihai Oprea, foarte aproape de lansare (noiembrie 2011). Acum dupa 8 luni, vinul se infatiseaza usor diferit. Profilul aromatic este mult mai discret, cu tuse de polen, adieri de flori albe, mar, citrica usor deshidratata, si o senzatie salina interesanta. In gura este corpolent, peculiar, cu o structura robusta, rigida, care face ca vinul sa ofere placere chiar si la temperatura camerei, ceea ce mai ales in aceste timpuri nu este usor. Marul copt, mandarina, caisa si retronazal piersica, intrunesc prezenta a jumatate plus unu din electori. Restul e format din tuse minerale si vegetale, cu un final mai "lichid", citronat. Ca sa fiu sincer acest riesling  mi s-a parut mai teuton decat italian. Cred ca mai poate fi pastrat cativa ani. 84
Ei, aici, la asocieri, simt nevoia sa-mi pun casca de speolog al sufletului omenesc, si sa va propun acest scurt poem care m-a obsedat o vreme. L-am gasit candva prin liceu, intr-un volum din seria "sa invatam engleza fara profesor". E scris de Carl Sandburg in 1878 si zice asa: 

The fog comes
on little cat feet.

It sits looking over
the harbour and city
on silent haunches,
and then moves on.



0 comentarii: