BBdV ep. 18 Spitfire Kentish Ale "Keep calm and celebrate!"

Ca tot stau sa incepa Jocurile Olimpice de la Londra, ce poate fi mai nimerit decat o bere englezesca 100%, de tip "ale" de la cea mai veche berarie din regat (Shepherd Neame), cunoscuta din secolul 12. Plus ca brandul a fost lansat la aniversarea a 50 de ani de la Batalia Angliei, de unde Splitfire, dar si subtitlul "The Bottle of Britain". Si mai mult- e o bere cu origine controlata, apa, maltul si hameiul provenind de pe plantatii proprii din regiune Kent. Presupun ca se asociaza bine si cu o tigara Kent...
Sa mai spun ca berea de tip "ale" este diferita de ce suntem noi obisnuiti. Sigur, se toarna din sticla si face spuma, dar drojdiile folosite sunt diferite, fermentatia avand loc la suprafata (nu la fund ca la pils/lager), fiind mai violenta si mai rapida. In mod obisnuit, gustul e dulce-siropos si de aceea berarii utilizeaza diverse tipuri de hamei pentru a echilibra rezultatul, de unde gustul de final dulce-amarui+.
Berea noastra de azi se gaseste in Kaufland (8 lei) si Carrefour (unde e redusa in acesta perioada la 6 lei/sticla de 0,5l). 
Prin pahar se intrevede o culoare inedita, apropiata de un ice-tea rubiniu.  Spuma e fina si persistenta. In nas e o exploxie. Olfactiv rivalizeaza cu vinuri serioase, un melanj de portocala, struguri rosii, toffee, flori albe,  treburi incantatoare care se trasporta in gustul viguros dar extrem de baubil, cu efervescenta, dominat de tonuri siropoase de malt dar moderate de amaruiul puternic al hameiului englezesc. Finalul sec este destul de complicat pentru o bere, aduce un iz herbal, aromatic, dar si mult condiment (piper, cuisoare). 
Mi-a placut destul de mult, este si moderata la 4,5% alc.  
4 capace si jumatate. 

0 comentarii: