BBdV ep. 12: Augustijn Blond

Azi Berea Bautorului de Vin (BBdV) poposeste in Belgia. Inainte de a descrie nebunia trebuie sa va marturisesc ca unul din motivele pentru care aceasta serie din fiecare sambata se numeste astfel este si faptul ca gust aceste beri din paharul meu obisnuit de degustare a vinului. E un pahar in forma de lalea, de volum mare- 50 cl, stil Bordeaux, marca Stolzle.  Exista beneficii si defecte. Aromatica e mult mai evidenta decat dintr-un weizenglas obisnuit, sau pahar tip sonda. Neajunsul e ca perlarea si energia carbonatiei sunt mai putin evidente vizual.
In acest caz specific insa paharul de vin s-a potrivit mai bine. Dupa cum puteti observa din fotografie paharul propriu acest beri este de tipul pokal, deci cu deschidere mare. Daca aveti un pahat de Chianti sau Burgundia ar merge si mai bine. 
Trecand peste acest aspect sa mai spunem ca Augustijn Blond este un "belgian pale ale", o bere blonda-aramie, usor tulbure, de dubla fermentatie, cea secundara in sticla. E o bere de manastire, destul de vanjoasa (7,5%).
Primul lucru pe care-l remarci cand deschizi sticla este spuma sanatoasa care da pe afara. La turnare aceasta se prezinta groasa si persistenta, iar lichidul are o carbonatia puternica, cu bule mici, neobosite. Aromatic se pozitioneaza condimentat, cu tuse de coriandru, cu evidente note de drojdii fine si suc de mere, dar si usoare tuse de...sapun. In gust apar citricele dulci, banana si aceleasi impresii foarte fine de drojdie, care adauga ceva necesar dar nu suficient- un strop amarui. Are tendinta sa para usor apoasa, dar pe fondul continutului mai mare de alcool si a carbonatiei energice recupereaza sub forma unui gust final piperat, usor exotic, dulceag.
E o bere buna, nu extrem de buna, dar finetea cu care e lucrata te face sa nu-ti para rau dupa 6,75 lei/0,33. Asa, ca experienta, n-a fost rea, dar n-as putea deveni un consumator fidel. 
3(din 5) capace.

0 comentarii: