O ciudata coincidenta pe filiera spaniola

Cumnatul meu si sotia sa, rezidenti in linistita localitate Guadassuar din Comunitatea Valenciana, trimit periodic familionului din Romania un pachet cu diverse. La ultimul, surpriza!, gasesc pentru mine o sticla de vin, numita Los Monteros 2010, un DO Valencia, intr-o sticla deosebita, cu eticheta ciudata imitand lemnul de pluta, presupun. O stiu, am cumparat editia 2009, la ultima vizita in Spania, de la hypermarketul din localitate. 5.5 euro, poate mai putin, la reducere. Deci vin de vreo 25 de lei. Este 50% merseguera, strugure comun in regiune, si 50% muscat. O particularitate a procesului de vinificatie este faptul ca aportul de muscat este supus maceratiei carbonice, probabil pentru o extractie mai buna a fructului. Vinul in sine este, aproape in ciuda aparentelor, foarte echilibrat si fin, fara a fi intruziv, genul de vin alb care poate fi savurat si la temperaturi mai mari. Are o culoare galben verzuie, stralucitoare, un nas delicat, floral, indicii de fructe exotice, pere, portocala si un final lung de limonada si tonuri mineral-vegetale. Aciditate foarte buna, alcool bine potrivit, 12%, un semiaromat rotunjor, de 82 pct. Sa mai zicem ca "Los Monteros" inseamna in spaniola "vanatorii", desi s-ar potrivi doar daca vaneaza pui, peste si fructe de mare.

In acelasi timp, in dulapul skid row, unde isi asteapta certul sfarsit alte vinuri, sedea o sticla de Murviedro Reserva 2006, vin adus recent in Kaufland, si abordat deja entuziast de vinosfera romaneasca. Un vin de o valoare aproximativ asemanatoare- 20 lei, daca nu ma insel. Un vin tot DO Valencia, pe care l-am cumparat tocmai deoarece imi amintea de sejururile precedente, in fieful lui El Cid. E un vin baricat 12 luni, destul de intens, genul de vin cu puternice arome datorate lemnului. E un cupaj cu 40% tempranillo, 40% monastrell si 20% cabernet sauvignon, 13,5% alc. Culoarea este rosu rubiniu intens cu tonuri intunecate. Nasul aduce a vanilie, cacao, tabac, cafea prajita. Gustul este agreabil, usor dar bogat, acid, mai ales pe final, cu tanini fini si pasnici, cu tonuri de visina, pruna din compot si afine. Finalul nu este remarcabil, gustativ dominat de impactul baricului. Per ansamblu: 81 pct.
Pastila etimologica zice ca "murviedro" vine din latina de la "muri veteres" si insemna zidurile vechi, de aparare, ale unei asezari. Intelegem, desigur, ideea: istorie, traditie, specific local, etc.

In fine, trecand peste aceste aspecte, trebuie sa marturisesc ca nu faptul ca amandoua vinurile sunt din aceeasi tara si mai mult din aceeasi regiune, si ca unul- cumparat din Romania,  il astepta pe celalalt tocmai din Spania, reprezinta coincidenta de care aminteam in titlu. Ci faptul ca trecand peste denumirile comerciale, de game, etc., absolut intamplator, ambele vinuri sunt produse de aceeasi crama, cum am aflat ulterior cautand niste fotografii ale sticlelor mai de doamne ajuta! Si nu vorbim de o regiune cu trei producatori, ci de una cu sute, mii de crame! 
Si mai mult, ambele vinuri au un pret rezonabil, sunt best-buy-uri in clasa lor, si, prin urmare, recomandabile. Dar asta, deja, nu mai e o coincidenta.

5 comentarii:

Ciprian spunea...

Daca nu ma insel, Los Monteros dar varianta rosie, se gaseste si in Kaufland. Tot un soi de demisec parca

George Mitea spunea...

Nu mi-a sarit in ochi. Daca sticla e la fel de ciudata ca la alt si costa peste 20 lei, inseamna ca acela o fi.

Ciprian spunea...

Pai tocmai sticla ciudata mi-a amintit ca am vazut ceva. Da, tot in jurul lui 20 de lei este, poate chiar si mai putin

BogdanC spunea...

Azi am luat penultima sticla (varianta rosie 2010) din Kaufland Obor (ultima mai avea doar eticheta de pe spate). Si este chiar 20 lei.Cupaj de Monastrell si Tempranillo. Pe eticheta cu traducerea in romana scrie vin sec. Pe celelalte limbi nu apare specificat decat ca este usor si suav si merge cu paste, branzeturi fine.

George Mitea spunea...

O s-o incerc si eu cu proxima ocazie.