Budureasca Fume Blanc 2010


Ultima editie a best-buy-ului celor de la Budureasca, un sauvignon blanc ajutat de feteasca alba si riesling italian, baricat (cel putin in parte), seamana destul de tare cu editia 2009. E tot sec, costa la fel de modest (17-18 lei la crama si probabil putin peste 20 in magazinele specializate), si e mai putin "limitat" decat precedentul, in sensul ca  nu vorbim despre o editie speciala. Apar totusi unele deosebiri 

Culoarea e galben aurie, fara mare intensitate. Nasul e mai expresiv decat 2009, cu note florale si fructate, de livada cu mere in parg. Gustativ aspectul citric, de mar acrisor, limeta si putin grapefruit este bine completat de note dulcege,  de o onctouzitate amintind de unt vanilat si migdale. Finalul aduce impresii de fruct dulce dar si o asperitate vegetala, condimentata, de ierburi aromatice. Aciditatea este medie, bine integrata. Alcoolul (13, ceva) este foarte bine ascuns. 
Mi s-a parut o noua reusita, sigur in categoria aceasta de vinuri "semi-mijlocii", cu un plus de apreciere pentru mentinerea preturilor la un nivel decent, in pofida laudelor primite din variate surse.
79 pct
PS Intreg "cazierul": 2008, 2009

0 comentarii: