Iata un brand de succes. Un francez care in plina animozitate americano-franceza (acum cativa ani- razboiului din Irak, etc) a hotarat sa-si parodieze conationalii prin acesta linie. Si daca noi le spunem italienilor "broscari", ei bine iata ca englezii si restul anglosaxonilor ii numesc pe francezi astfel. Daca mai faci si vinul cu valente de lume noua, atunci poate americanii nu-ti vor arunca ostentativ vinul la canal. Simtul umorului e o virtute, iar daca este si impartasit, atunci e o mare virtute, nu credeti? Amestecul de syrah (soi rosu) si viognier (soi alb), fermentate impreuna, este o raritate. Din acest tip de vin, nu prea agreat de UE, am gustat doar un rose grecesc alb/rosu. In cazul francezului din Languedoc, aportul de viognier e mare (15%), dar nu ai banui dupa culoare ca au existat si struguri albi in amestec. De asemenea, as fi curios sa vad ce arome i-ar pune in carca viognierului cei care descompun cupajele in notele lor de degustare ("nas dulce-delicat de merlot, corp puternic de cabernet si final condimentat de syrah"), chestiune care marturisesc mi se pare uneori de inteles, alteori de un comic involuntar. Dati-mi voie sa intuiesc: aromele si gustul floral sunt date de viognier. Logic, nu? Ei bine, exista syrahuri pure care sunt destul de florale si ele. Oricum, motivele co-fermentarii, pe langa eventuale arome, ar fi legate mai ales de conservarea pigmentilor rosii din vin ("se crede", "se pare", bibliografie de internet, ce sa-i faci:).Nitel offtopic:Oz & James si Paul Mas
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu