Minkov Brothers Cuvee 2009

Am fost curios daca voi putea gasi acest vin in hypermarketurile bulgaresti, si mai ales la ce pret. De ce am fost atat de curios? Pentru ca in urma unei mici cercetari prealabile asupra vinurilor vecinilor de la sud demne de incercat, a reiesit ca acest cuvee a primit o Mare medalie de aur la concursul Mondial de Bruxelles din acest an. Ceea ce insemna, oricum ar fi, un punctaj de peste 90 pct (am impresia chiar 95, dar e posibil sa ma insel)! Ei bine, l-am gasit in Carrefour! Si la pretul de 12 leva, ceea ce inseamna vreo 25 de lei!
Acuma, spre deosebire de etichetele fatoase ale omniprezentei game medii Tri/Bi/Cycle, aceasta eticheta e destul de comuna chiar ingramadita daca ma intrebati pe mine. Oricum, inteleg ca-i cel mai vechi brand al lor si primul vin bulgaresc luat in seama international, acum mai bine de 100 de ani. Genul acesta de lauda il stim si noi.
Ok, si cum l-am gasit?
Culoarea este superba, ca un Deep Purple in concert cu Ian Gillan in mare forma. Olfactiv aduce initial tuse de tabac si lemn parfumat in stilul bombastic al lumii noi. Apoi, miraculos, dupa cele 30 de minute de aerare regulamentara notele stridente se estompeaza, ramanand un amalgam frumos mirositor de fructe de padure coapte, in special coacaze si afine negre, condimente de desert si putina menta.
Gust: aici e marea realizare. Plin, dens, corpolent, evolueaza de la un atac de cafea, vanilie si zahar brun (foarte asemanator cu maniera chiliana de a vinifica soiul carmenere), spre note fructate, de suc de coacaze, cu nuante catifelate de iaurt, dar bine echilibrate de aciditate. Finalul este persistent, dulce condimentat, cu scortisoara, cuisoare si fructe negre dulci.

Vinul- cupaj de cabernet (majoritar), syrah si un pic de merlot- a petrecut 12 luni in baricuri din stejar francez si american (50-50), e potrivit alcoolic (13%, excelent integrat!) si nu este un vin de meditatie (decat spre sfarsitul sticlei:), ci mai degraba unui vesel, prietenos, cu mult fruct. Realizat in stilul lumii noi, impetuos, dar important! bine echilibrat si care la 12 leva este un best buy indubitabil. As fi curios sa-l incerc peste 2-4 ani, sa vad cat de serios poate deveni. De altfel nu cred ca are ce-i trebuie pentru o invechire pe termen mai lung. Acum insa este minunat in banii acestia.
87 pct.
Eu unul nu stiu cum a putut acest vin sa fie punctat atat de sus la prestigiosul concurs amintit. E drpet ca odata aerat corespunzator devine o magna de fruct frumos mirositoare, persistenta gustativ si fara defecte evidente (ceea ce ar explica medalia luata, avand in vedere ca punctatul la concursuri se face de la 100 si se scade in functie de defecte). Poate sa nu fiti fanii acestui gen de vin, dar in categoria sa si mai ales la pretul sau e o realizare.

PS: Acest Cuvee al fratilor Minkov si Enira 2006 reprezinta pentru mine cele mai bune vinuri bulgaresti premium pe care le-am incercat pana acum. Sunt de calitate asemanatoare, dar extrem de diferite in intentie si abordare. Ce sa mai spun decat ca la banii acestia este un vin fara corespondent in tara noastra.

credit foto: wineinbg.net

32 comentarii:

Ciprian spunea...

Man, daca e asa echilibrat cum spui, merita incercat chiar si asa, mai de Lume Noua :)

George Mitea spunea...

Absolut. Cand au inventat astia termenul de vin de petrecere la asta s-au gandit. Sigur, trebuie sa fie genul de petrecere la care se bea vin rosu, dar asta e alta poveste si mancare de peste(pardon de porc sau vita:)

Ciprian spunea...

Hehe, damn right :)) Carrefour-ul din Varna?

George Mitea spunea...

Dap. Pe la turistice nu l-am vazut.

Ciprian spunea...

Aha. Pai acum il cautam pe net; l-am gasit pe vreo 2 site-uri bulgaresti la 14 leva, dar ioc delivery in afara :(

wine and knives spunea...

am vazut ca te-ai intalnit si cu cupajul de sauvignon blanc si chardonnay de la black c. cum l-ai gasit?

George Mitea spunea...

Cica suntem in UE...Nu poti sa livrezi un vin peste o granita amarata...
Sa nu incep si eu alta discutie animata, dar va rog sa nu-l importati! Nu vreau sa-l vad la 50-60 de lei in Real, dupa care sa mi se serveasca lectii de economie si sa mi sa spuna ca sunt rau-voitor.

George Mitea spunea...

@wineandknives: eu m-am intalnit cu cel rosu (cab&merlot).

Ciprian spunea...

:)) Pai atunci sa importam noi vreo 2 cutii :)) Acum, nu e mentionat nimic pe site referitor la comenzi externe, dar voi arunca o intrebare

George Mitea spunea...

Sigur, sigur.
Sa mai zic ca am mestesugit la tara un patratel dintr-un antricot de vita, mai roze pe dinauntru, cum si trebuie de altfel, cu care a fost absolut de 87 de puncte. La cigarul de dupa masa (stii tu care) chiar a mai crescut un pic. Asta ca sa fiu obiectiv si consecvent cu propria subiectivitate:)

Ciprian spunea...

Vezi ca si prea multa consecventa strica :D Ce chestie, si eu inca mai am cigar-ul ala :)) Pai le-am descoperit si site-ul oficial, cred ca am s-arunc o intrebare cum facem sa trimiteti si in Rumunia

George Mitea spunea...

True, true...Asa sa faci. Nu se stie niciodata. Intrucatva, am impresia judecand dupa produse (ca alt reper n-am) ca bulgarii par mai deschisi decat ai nostri.

Dan spunea...

Mda..de aia sunt e considerati pe la noi "muuuuult in urma noastra dom'le"..:))
Cred ca ar trebui sa ne referim la pret, cand se fac astfel de afirmatii..
Ar trebui sa scriem producatorului sa exporte si la noi pe la 3 leva sticla..ca sa penetreze piata..:)

Anonim spunea...

Salut George,

Ce alte vinuri bulgaresti mai poti recomanda sau ai incerca?

Catalin

Dan spunea...

Raspunsul e chiar in postul de mai sus...intra frumos pe site-ul Concours Mondial de Bruxelles (are George un link pe aici pe site) din 2011 sau 2010..da filtrare dupa Bulgaria si alea sunt primele recomandari...
Vezi ca mai e un concurs la Bruxelles...sa nu intri din greseala acolo ca o iti apara pagini intregi si dulci cu Cotnari (scuzati cacofonia, dar e meritata)... Prietenii stiu de ce...

George Mitea spunea...

@Dan: sincer sa fiu aspectul raftului de la raionul cu vinuri din Carrefour Varna aducea mai degraba cu vestul decat rafturile noastre. E si acesta un fel de a lua pulsul unei industrii.
@Catalin: 1. as mai recomanda Quantum Traminer 2010 si un alt alb absolut delicios (din pinor noir!) Eduardo Miroglio 2009. Am mai baut unul sau doua, dar n-au fost super. Rosiile Black C 2008 de la Santa Sarah si Contemplation Merlot+Malbec de la Katarzyna m-au dezamagit nitel. La categoria surprize absolute as mentiona un vin de 3 leva Nalvi karlovo misket 2010, care pe langa aspectul absolut superior pretului(3 leva- 7 lei) mi s-a parut mai mult decat corect.

Ciprian spunea...

Vestea buna pentru doritori este ca vinurile semnate Eduardo Miroglio pot fi gasite si la noi, uitati acilea http://www.vinibuoni.ro/wines.html

La Goodwine am baut de la ei un Barolo Tenuta Carretta 2004, classic stuff :)

George Mitea spunea...

@Ciprian: Observ ca pretul e absolut decent 7,5 euro. adica 15 leva. daca marchezi si discountul initialse ajunge la 6,4 euro. Eu am platit 13 leva, deci e ok. Iata ca se poate sa importi vinuri din Bulgaria si fara sa ai un adaos de +50%. Cum oare? :)

Ciprian spunea...

:)) Hehe, chiar asa oare cum? Oferta aceea cu discount e limitata. M-as baga la o comanda mica? Interested?

George Mitea spunea...

Am alte prioritati. Un Barolo e 35 de euro pt. numele lui Dio. Acuma, ce zici de un Ceptura de 90 de pct la 43 de lei? Poate saptamana viitoare?

Ciprian spunea...

Ma gandeam si la un Ceptura, sa vedem. La Miroglio ala ma refeream la ceva bulgaresti, nu la Barolo :))

Ciprian spunea...

Ceptura de la Vindor?

George Mitea spunea...

Da. Vindor. Stii parerea mea. Omul are preturi care ii enerveaza pe ceilalti vanzatori:) Ar merge si un Faurar din cel nou. Ieftin si bun.

Ciprian spunea...

Yep, stiu :D Oricum, m-a dat gata interventia d-lui Simota, ca se gandeste serios sa faca o comanda mare de la olandezi pt Solo Quinta 2009 :)) Iti dai seama in ce punct s-a ajuns? Dar la wine bar-ul nostru cand bem un paharel? :))

George Mitea spunea...

La winebar? Pai ieri:)
Da' daca tu ai vrut sa vezi razboiul stelelor, ce sa-ti fac.
No' serios amu' pe saptamana viitoare. In weekend e o promotie noua de rosii care trebuie tocate si puse la pastrare.
Iar referitor la d-l Simota, e genial sa fii nevoit sa importi un vin din tara ta.

wine and knives spunea...

sper ca nu te referi la vinurile bulgaresti care incep cu e si se termina cu nira ca imediat ne sare in cap un domn sa ne eczplice cum ca ce prosti suntem noi ca nu intelegem noi ce profit tre'sa faca el :)))

Ciprian spunea...

Ehh, asta e, trebuia sa onorez invitatia pretinilor :)

George Mitea spunea...

Vai, binenteles ca nu. Nu-mi permit sa iau mai mult de o corectie pe saptamana de la acelasi producator/importator. Si cum mi-am facut norma saptamana asta, in urmatoarele trei zile prefer sa fiu rautacios doar la modul general.

George Mitea spunea...

@Ciprian: corect, corect. Promisiunile trebuie tinute. Trebuia sa te sun mai din timp.
Totusi sa remarcam ca macar la fotbal i-am batut pe bulgari.

Ciprian spunea...

:)) Daaa, in marea confruntare a celor 2 armate :D In ceea ce priveste subiectul nostru preferat din ultimele zile, dat dovada de multa rautate, domnilor, ntz ntz :D

Dan spunea...

De la Miroglio am degustat un Pinot Noir la GoodWine asta primavara..parca...Bunicel...
Vinuri bune si corecte la pret, intr-adevar....

George Mitea spunea...

de la goodwine ii stiu si eu