Vinul.ro nr. 39

Este al doilea numar consecutiv in care Crama Avincis, investitia lui Valeriu Stoica, de la Dragasani, ocupa un loc important in sumar. Crama arata spectatulos, asteptam si vinuri la fel de spectaculoase. Pe cele de la anul. 
Tot in Dragasani, aflam din revista, s-a constituit o asociatie a producatorilor din zona. Consiliul director este format din Irinel Stoica, Gheorghe Iordache, Jakob Kripp, iar Raluca Bauer este director executiv. Asociatia va avea ca obiective pe langa actiuni colective de marketing si dezvoltarea enoturismului in zona. Cred ca s-au gandit foarte bine, daca ma intrebati pe mine. Tot despre enoturism discuta Felicia Ghimpu, reprezentanta Icar Tours, probabil singura agentie romaneasca de turism care ofera tururi enologice, deocamdata in doar in podgoriile din Moldova. E de apreciat,  oricum.
Valentin Ceafalau ne aduce noutatile inceputului de vara. Noile vinuri de la Senator, despre care am tot vorbit (si baut) in ultima vreme fac parte dintre ele. Nu intru in amanunte, dar judecand dupa descriere si rating e sigur ca nu exista doua papile la fel. Recas propune Solo Quinta si Rozeul Sole, dar si noile intrari din potofoliul de importuri- Louis Latour si Domaine du Vieux Lazaret. De la Basilescu un rose 2010 bine punctat, iar de la Oprisor, gamele La Cetate si Caloian, din care sa mentionam chardonnayul 2010 (84), shirazul si cabernetul 2009 (85, 86). Syrahul M1 2009 de la Murfatlar e revizuit si el (80). Surprize sunt ratingurile celor doua vinuri rosii Petro Vaselo (un producator nou din podgoria  Recas): 85 si 88 pct! Desi mi se pare ciudat ca vinul e considerat romanesc atata vreme cat e vinificat in Italia de Wine Circus Montalcino. Dar in fine, strugurii sunt romanesti, se pare. 
Dan Bondur si Cristian Baschir prezinta planurile noii divizii premium de la Murfatlar SA, "o crama intr-o crama", ca sa zicem asa, inclusiv lansarea prognozata la mijlocul lunii iulie a extensiei 3 hectare "Sable Noble".   S-o vedem si pe asta!
Mai dam o pagina si dau peste..."bloggeri si industria vinului", un interviu in care Bogdan Bocse, Valentin Samanta, Cosmin Grozea, Alin Ionita, Ciprian Haret si desigur subsemnatul, am trebuit sa raspundem la doua intrebari despre...hm...bloggeri si industria vinului. Va apare, sunt sigur, pe portalul Vinul.ro in curand, asa ca nu va plictisesc. 
Horia Hasnas a fost in China la un targ de vinuri. Grea viata.  Pagini de istorie ci Vali: castello Banfi si cu Loreta Budin, despre Sancerre. Costachel si Marian Timofti ne vorbesc despre salate. Vali se intreaba daca pretul reflecta valoarea vinului (romanesc?). Nope! Iar Cezar Ioan observa in crearea  asociatiei producatorilor din Dragasani un moment de cotitura in industria vinului din Romania. 
Recomandarile mele din acest numar sunt:
2010 Sauvignon Blanc "Private Bin" Villa Maria, Noua Zeelanda
2009 Torrontes "Broquel" Trapiche, Argentina, si 
2010 Gewuztraminer Conosur, Chile.

0 comentarii: