WWW-ul vinului romanesc: Cotnari

Un site web poate oferi curiosului, cunoscator sau neofit, informatii pretioase despre un vin, gratis, public si facil. Cu cat e mai scump vinul cu atat mai important este sa gasesti informatii despre el, si cine e mai in masura sa le ofere decat producatorul insusi?
De aceea, in cateva cuvinte, voi incerca sa arunc un ochi critic asupra site-urilor web ale producatorilor romani, fie ei populari, fie de boutique.
Voi spune de la bun inceput  ca eu unul gasesc mai utile site-urile simple, dar bogate in informatie, mai ales tehnica. Site-urile care arata ca un trailer de film, sau care ma intampina cu “de 2500 de ani, inca de pe vremea lui Balba Agnosticul vinurile de X sunt cunoscute in tara si peste hotare” dar esueaza in a preciza din ce an e vinul, de unde si cu ce se deosebeste de anii anteriori, nu mi se par prea utile. Daca gasesti pe Wikipedia mai multe informatii despre acel vin decat pe site-ul producatorului inseamna ca a dat banii de pomana pe el. Parerea mea!

In prima editie sa aruncam o privire pe imaginea virtuala a Cotnari SA, companie care nu mai are nevoie de prea multa prezentare.

Buun. Introducem in google “Cotnari” si obtinem primul rezultat (foto 1): www.cotnari.ro “cel mai bun vin romanesc”. In fine,  lauda de sine e prima si cea mai sigura unealta de marketing din lume. Dam click si ajungem pe site-ul producatorului (foto 2).  E  destul de simplu, cu un flash publicitar in header(111 medalii de aur&co). Un meniu. Categorii: “Mostenirea”  (nu ma intereseaza, e despre situri arheologice, citate din AD Xenopol, epigrame din Pastorel, etc.).  
“Vinul”. Ei, aici oprire. Dam click pe gama Selectie, adica acelea mai scumpe (foto 3). Poza mica, descriere de contraeticheta, an ciuciu, nivel de alcool ioc, fisa tehnica- hai sa fim seriosi.  In concluzie, un pic mai mult decat nimic, si ceva mai putin decat as fi aflat citind eticheta produsului.
“Vinoteca” gazduieste un magazine online, cu piese de colectie. Cel mai ieftin vin- 69 lei(feteasca alba demidulce ‘96). Cel mai scump- Grasa de Cotnari din ’56-  2189 lei. Aici e de bine, imi place sa vad ca producatorul iti ofera vin direct din crama, chiar daca nu (mult) mai ieftin decat la un magazin, dar iluzia ca este luat direct din pivnita, deci pastrat corespunzator conteaza pentru mine.
"Tur Virtual"- destul de cool. Imagini panoramice, poti intra dintr-o sala in alta, cel putin in unele incaperi. Sigur, nu arata ca un chateau, sala de degustare arata ca numai buna de un CC al PCR, dar e dragut ca le-a dat prin minte!
Exista “Forum”! Sa vedem! Ei, recunosc ca nu m-am inregistrat, asa ca stiu si eu pot exista si alte topicuri decat  “vinuri romanesti sau straine” cu cele doua sub ramuri- “O poveste” scrisa de @Dani, care mi-a amintit de cate nerozii poti asculta daca participi la un cenaclu literar, si “Brandul Romaniei-vinul Romanesc ”- in care 6 cetateni ridica in slavi calitatile vinului de Cotnari si fac comparatii involuntar amuzante cu alte vinuri din lumea intreaga.
Ar mai fi sectiunea “Medalii”, pe care cu permisiunea dvs. am ocolit-o fara rusine.


In concluzie: e un site facut ca sa fie. Singurele informatii updatate sunt cele despre alte si alte medalii de aur.  Despre vin nici n-au ce sa updateze, nu? Ca doar e istorie pura, nu-i asa...


Ii acord 65 de bitzi. Din 100.
Va ofer spre comparatie site-ul producatorului chilian Cono Sur.  Ce parere aveti?

4 comentarii:

Mari spunea...

da, mi-ai placut la nebunie, si mare dreptate ai...dar ce ce Cotnari, cand ai atatea optiuni

George Mitea spunea...

He he, multumesc mult Mari. De ce Cotnari? Pentru ca sunt producatorii celui mai vandut vin romanesc.

Dan spunea...

Ai ratat sa ne prezinti meniul de la degustare..care ne arata clar ca producatorul respectiv vede degustarile de vinuri ca pe niste mici nunti, botezuri, taieri de mot...
Si forumul care are 2 topicuri, unul cu reply-uri dinc are citez aleator:
"Hai sa BEM vinuri ROMANESTI ca au multe premii pentru primele locuri castigate si kiar avem cu ce ne mandri....vinurile venite din import sunt facute ca pentru Romania.....hai sa nu ne amagim cu eticheta!
BETI COTNARI!"

In rest....era un episod din Seinfeld cu Bania caruia ii facea texte pentru standup-uri..si citez: "Gold..Jerry Gold...":))

George Mitea spunea...

hei, am vrut sa las vizitatorului placerea descoperirii:)
Si da, povestea respectiva este...super:)