Vinul Guvernatorului: cramposie si negru de Dragasani

Ca urmare a vizitei in urbea patriarhala, dar destul de curata si linistita a Dragasanilor, m-am captusit cu doua vinuri tipice zonei, produse de Casa Isarescu, al carei patron este desigur Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Parerile mai jos:

Cramposie Selectionata 2009 Casa Isarescu, Dragasani

Sec. 15 lei la fata locului. Ciudat, dar are nevoie de ceva timp pentru a scapa de un gust pelinat, deloc reconfortant. E invaluit de o senzatia de “verde”, de strugure nitel necopt. In rest, nu pot decat sa sustin cu mana pe inima scurta radiografie Vinul.ro : arome florale, usor reductive, note minerale, miez de nuca verde. In gust citrice, iarba cruda, caise verzi. “Un vin subtirel, de baut usor, cu un postgust de nuca, mere si caise”. Nu mi-a parut rau dupa 15 lei, dar nici n-o sa ma cuprinda nostalgia prea curand. 72 pct.


Negru de Dragasani 2009 Casa Isarescu, Dragasani

Sec. 25 lei la fata locului. Ei, daca as face vin artisanal si mi-ar iesi asa ceva, as fi destul de mandru. E un vin contradictoriu, cu o caldura amintind de prajituri de casa, de pudra de cacao si vanilie, de aluat copt, miez de paine, dar si tonuri dure, cerneloase si acide. Pe ansamblu, un vin de baut la masa, suplu, cu aciditate buna. Exista si fruct- visine, cirese amare, ceva zmeura. Nu e rau. 78 pct.

Ps: ma intrebam daca Isarescu va rezista tentatiei de a asocia in vreun fel demnitatea sa de etern guvernator BNR cu vinurile. Ei bine, trebuie sa deschideti sticlele ca sa observati dopul, pe care este inscriptionat un cap de leu incoronat.

4 comentarii:

Dan spunea...

Eu am prins o Tamaioasa vinficata sec de la ei..destul de reusita, usoara, florala,racoritoare, parca un pic prea acida. Dar in linii mari reusita..
In cazul de fata numele ar vinde orice fel de vin...daca ne uitam ce incredere au Romanii in guvernator, cred ca ar fi hit ceva pentru nunti pe la 9 lei sticla ..:)
Dar omul se mentine la nivel de hoby si pasiune,via e msotenita din familie,vinul mergea pana acum cativa ani doar la protocol, nu cred ca vrea sa faca ceva industrial sau pentru profit, desi umbla vorba in targ ca nu merge chiar in pierdere.

George Mitea spunea...

De acord, sunt vinuri decente. In fond, omul e din Dragasani. Doar n-o sa se apuce sa faca tenisi, nu? Vinul e un hobby mai placut:)

Berbecutio spunea...

Vreo 60.000 de Euro profit declarat in 2010. Vreau si eu un hobby d-asta :)

Berbecutio spunea...

Dublare a profitului in 2011, dar pe piata exista aceleasi vintageuri de cam multa vreme.