Turist prin lumea vinurilor necunoscute

Unii se urca in trenuri aleatoriu, spre destinatii necunoscute. Cine stie ce o fi la capat de linie? Un sat rupt din rai, un munte de gunoaie, o plaja virgina, o poienita plina de peturi, o casa memoriala sau un palat cu turnulete? O nunta cu lautari, o inmormantare cu fanfara?

Eu, om ca oricare altul, cu libertatea ingradita de bucuriile si implinirile pe care ti le aduce traiul molcom, familial si familiar, fiind mai bonom, ma rezum sa cumpar vinuri despre care nu stiu nimic. Chiar daca sunt un turist prin lumea vinurilor, nu inseamna ca ma odihnesc in orice bojdeuca mi se iveste in cale. Dar sa va explic. La doi pasi de mine s-a deschis unul dintre acele marketuri de cartier, liliputane, cunoscute drept Mic.ro. Inteleg ca-s mici, dar multe. Chiar in usa, larg deschisa si scaldata de soare, la 27 de grade la umbra, un raft de vinuri, cu cateva hituri omniprezente si o sticla nelalocul ei. E o sticla de Amarone, adica specifica acelui tip de vin. Ma apropii, ma uit, vad 18,5 lei, o ridic din raft. Chiar ca e o sticla de Amarone, e foarte grea! Pana si eticheta aduce celebrul vin Italian, cu inflorituri baroce, si cifrele anului grupate cate doua. Doar ca e un vin de la Husi si e un Muscat Ottonel.

Muscat Ottonel 2009 Delectatio, ABV Invest srl Iasi. Dealurile Husilor. Are 12,5% si e sec, ca altfel nu l-as fi cumparat. Mult succes sa gasiti informatii despre acest producator. Google ne furnizeaza doar un advertorial in Financiarul privind lansarea gamei de vinuri “premium” Delectatio, in vara anului trecut, niste articole din presa ieseana despre afaceri imobiliare, evaziuni, infractiuni, etc, precum si informatia legal trecuta pe site-ul firmei cum ca ar fi in insolventa. Tot google ii indica ca fiind autorii unor vinuri “celebre” cum ar fi Premiant de Moldova alb si rosu sau si mai si Jupanu’ alb si rosu demisec. Deci asteptari marunte. Sticla scumpa, dop portughez, 18,5 lei, tichie cu margaritare. Torn si…

Culoare galben-auriu, nu foarte intensa. Nas delicat de dulceata de trandafiri, flori albe, si o componenta aromatica interesanta, un iz de grapefruit, sumbure de mar, ierburi aromatice verzi. Gust- proaspat, plin, cu aciditate buna, cu gust de suc de citrica- tot grapefruit, nitel amarui, dar nu amar. Chiar ceva straniu, ierbos, poate busuioc. Caisa coapta, coaja de para. Final mineral, condimentat, cu nitel rest de zahar, mar copt, caisa. Aciditate, fruct, corp bun, plin, final decent, interesant, fara brizbrizuri. Ce mai vrei? E drept ca amaruiul devine amar daca temperatura este de mai mult sau mai putin de 9-10 grade. Ceea ce pare tonic si interesant devine in anumite conditii neplacut si obositor. Ca-n viata.

E o surpriza placuta acest muscat sec de la Husi, produs de niste necunoscuti din Iasi, pus in sticle de vin rosu, italian, de marca. 81 pct.

13 comentarii:

Lilly spunea...

Ungaria si-a luat Tokay-ul inapoi de la italieni, acum e randul italienilor.:-)

George Mitea spunea...

Ei, sunt doar niste vasnici ieseni carora le-a placut aspectul sticlelor de Amarone. Amarone care este un vin rosu special si foarte scump.

Dan spunea...

Ma codeam si eu pe langa un Micro de cateva zile sa vad ce ar pune ai nostrii intr-o sticla de Amarone..interpretarea moldoveneasca cum ar veni...
Ca la banii aia nu cred ca a extins Patriciu programul de burse si spre oenofilii din cartierele marginase ale marilor orase prin programe popular-sociale de genul "Primul Amarone"
Multumesc ca m-ai lamurit

George Mitea spunea...

Sa stii ca vinul nu-i rau. Era si un merlot-cab din aceeasi serie, dar temperatura de afara nu m-a incurajat sa-l iau.

Dan spunea...

Chiar m-ai facut curios...dupa ce mai termin ce mai am prin casa o sa ma duc sa dau 18,5 lei mogulului...sper sa nu ajung sa spun: "Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu!" :)

George Mitea spunea...

Patriciu si Mic.ro. Ei uite ca mi-am completat cultura generala.
Bun. Atentie totusi la temperatura. Nu imediat dupa scozaterea din frigider, oricum.

Dan spunea...

Am retinut sugestia...eu la capitolul Muscat si "various muscats" prestam 5-6 grade..o sa incerc sa urc spre 9-10.

Berbecutio spunea...

Diamante din mocirla?

Cred ca eu am prins un exemplar in care a scapat mogulul ceva deseuri de la Midia, sau l-a lasat pe plaja toata vara trecuta - e vai de mama ei sticla asta: acru, stricat, miros de vin de 2 lei, motorina, ulei ars..duca-se pe apa Sambetei 18,5 lei, da-l arunc la gunoi. M-ai provocat cu cele 81 pct, dar stiind adaosurile de prost gust practicate de mic.ro nici ca mai incerc. [L-ati vazut pe mogul cum plangea la TV ca media sumelor de pe bonurile fiscale e de doar 8 lei si ceva? Si el deschidea 100 de magazine pe luna..Am descoperit un anumit fel de branza "la vid", la 125 de grame, care e mai mult de dublu fata de Cora, care nici dansa nu-i chiar ieftina. Bai mogule!! Vrei sa dam 5-600 de mii pe un kil de branza? Singurul aspect pozitiv: colaborarea cu Recas, chiar daca doar pe cateva sortimente low-cost. Acu..stiu si ca matale tai chitanta pe orice s-ar cheltui, mai platesti si 1-2% pe POS, taxe la zi si salarii pentru angajati, asa ca..n-ai nicio sansa in fata celorlate 8 chioscuri de pe langa bloc; dar pana nu dai banii - tu sau Kaz Munai, n-o sa ma prinzi la tine la taraba]
P.S. Imi apare din nou "Abonaţi-vă prin email" - cred ca de fapt intram nelogat, dar la search "Budureasca" sau "Feteasca Regala" imi da doar ultimul post cu premiile din Marea Britanie indiferent cat as incerca sa caut older or newer posts. Asa ca..dialogurile de zilele trecute..pierdute in neant.

George Mitea spunea...

@Berbecutio: nu ma mira, de altfel, magazinul "meu" are climatizare prin deschiderea usilor de la intrare. In conditiile acestea, am cumparat sticla doar deoarece magazinul se deschisese de vreo 2 zile, si avand in vedere pastrarea nu cred ca o sa mai cumpar o alta. Dar as putea gasi distribuitorul:)
PS: crede-ma si eu am problema asta. De multe ori ma "caut" direct in google. Am mai multe sanse sa gasesc ce caut pe propriul blog decat cautand PE propriul blog:) O sa caut un widglet facut de altii, un alt motor de cautare, poate o merge.

George Mitea spunea...

@Berbecutio: gata, sefu'! Am introdus o casuta de cautare in coloana stanga sus (sub "vindependent"). Aparent e mai eficient.

alibus spunea...

toate sunt sub vindependent :))

George Mitea spunea...

Asa se pare. Daca vii la Iasi, tre' sa vorbim mai serios de initiativa asta.

alibus spunea...

George e posibil sa nu ajung. Dar inca nu am luat o decizie.