Un an in Provence si un pahar de Chateauneuf du Pape "Reine Jeanne"

E greu sa nu te seduca aceasta carte usurica, cu tuse de umor fin, cu adevarat englezesc, care relateaza peripetiile unor expatriati englezi, la sfarsitul anilor '80. Stiti deja din programele Discovery si Travel Channel mania care a cuprins pensionarul englez, fiinta extrem de prospera si strangatoare, de a se bucura la batranete de soarele plaiurilor meridionale, cumparand o casa in zona si mutandu-se cu arme si bagaje. Asa a ajuns si cuplul Mayle in satul Menerbes din departamentul provensal Vaucluse. Un an in Provence (ed. RAO, 25 lei) povesteste pataniile celor doi englezi aterizati intr-un taram ciudat, exotic si fascinant. N-o s-o povestesc aici, desigur, dar va previn ca este plina de secvente geniale. Ce se intampla cand un instalator francez iti spune ca vine in 15 minute? Ca va veni candva in parcursul zilei. Daca spune ca vine maine? Candva saptamana asta. Saptamana viitoare? N-o sa-l mai vezi niciodata:)
Si inca ceva: va conjur! pentru ca tin la finantele dvs: cititi-o dupa masa, eventual cu un pahar de vin alaturi! Numeroasele descrieri gastro-oenologice pot cauza cresterea facturii la energie electrica prin deschiderea repetata a frigiderului!
Dar daca va intrebati oare ce vin s-ar potrivi, ei bine, fericita coincidenta, o vizita a unui vechi prieten, mi-a pus pe masa o sticla de vin originara din acelasi departament al Republicii Franceze. Despre ce sa fie vorba?

E vorba de ilustrele si alambicatele vinuri Chateauneauf-du-Pape.
Si sunt bune, domnule, cupajele astea aiuritoare cu pecetea papalitatii de Avignon pe ele! Grenache, cinsault, syrah, mourvedre...toate laolalta. In total sunt permise 18 varietati! Bune si cam scumpe. Si cam dificil de gasit in Romania.
Acesta a fost plimbat cu avionul de vechiul meu prieten-Bogdan Rusu. Nu este un vin de caviste, mi-a spus, ci unul mai accesibil, chiar daca nu pretul (25 euro) il face astfel.
Ogier este un negociant-eleveur, adica cumpara struguri, must sau chiar vin de la ferme si mici producatori si il "eleveaza", fie facandu-l chiar el, fie in celelalte cazuri- baricand, cupajand si invechind vinul. Pentru ca incepand din 1859, familiei Ogier nu i-a mers prea rau, astazi este si un producator de vin din struguri de pe propriile plantatii.
Sa mai zicem despre un chateauneuf generic ca pentru a primi AOC-ul (DOC-ul frantuzesc) recoltele la hectar trebuie sa fie destul de mici, chiar la jumatate din cat au dreptul cei din Bordeaux. Din punctul nostru de vedere pare ciudat, noi ne bucuram ca pe vremea cincinalelor cand se rupe vita de vie sub greutatea strugurilor, dar francezii stiu de mult ca limitarea cantitatii este calea spre calitate. Si tot generic vorbind, pamantul din cele mai bune vii din jurul comunei Chateateauf-du-pape este "ingropat" sub un strat de pietris de Rhone, fapt care conduce la o mai buna pastrare a umiditatii din sol in timpul verilor secetoase.
In acest chateauneuf-du-pape rosu din 2007, componetele grenache (majoritar, pe la 80%) si cinsault dau fructul, iar syrahul si mourvedre adauga robustete si culoare. Nasul ofera indiciile unui vin tanar, "infant", paine prajita, ciocolata, praf de cacao, fructe de padure. Gustul uimeste prin plinatate, rotunjime, califelare, este balsamic, o gura pare mai grea decat te asteptai, un melanj de fructe de padure coapte, cireasa neagra, un iz interesant, migdalat, si un final persistent dominat de scortisoara, acelasi gem gregar de fructe de padure.
Un vin greu, dar simplu si jovial, un Tantarin in haine de vanatoare, pentru ca neindoielnic vanatului i-ar sta bine pe masa cu o astfel de sticla. Sigur se poate spune ca 25 de euro pare cam mult, dar in orice caz, multumita d-lui Parker, nu mai exista prea multe chateauneuf-uri mai ieftine.
86 pct.

PS: Multumiri d-nei Emilia Constantinescu pentru ca mi-a adus la cunostinta
existenta acestei carti.
PS2: O lucrare la fel de cunoscuta a lui Peter Mayle este "Un an bun"
(aparuta tot la RAO), cartea care a stat la baza filmului "A Good Year"
regizat de Ridley Scott, cu Russel Crowe, Marion Cotillard si Albert Finney
in rolurile principale.
PS3: daca un chateauneuf-du-pape este nitel "out of reach" si pentru ca nu vreau
sa ma acuzati de sadism, atunci ar merge bine un vin mult mai accesibil,
tot din zona (de la cativa zeci de km departare, in Languedoc)
cum ar fi rusticul "Champ du Coq", syrahul celor de la Domaine de La Croix Belle gasibil in magazinele specializate (Vindor sau Vinexpert) de la 32 de lei.

0 comentarii: