Vinuri cu aroma de familie, zapada si cetina de brad

Au fost cateva. Chestiunea este ca sunt usor de distrat. Vorbeste cu mine, spune-mi ceva interesant in timp ce gust un vin, si te voi tine minte, vinul mai putin. Asa si cu vinurile de sarbatori, cand ele stau la loc de cinste pe masa, cand vinul coboara, chiar si pentru mine, la statutul de bautura si nu o enigma a carei rezolvare sta doar in mainile mele (in fine, in papilele mele...). Uneori vinul trebuie doar baut si sarbatorile iti amintesc ca sunt lucruri mai importante decat el si decat tine. Iti dai seama ca instrumentul e mai putin relevant in fata scopului care, kantian si etic, este intalnirea cu celalalt.

Asa ca in loc de "fructe de padure" si "condiment", voi asocia vinurile cu ocazia si oamenii.
Sa incepem:
Feteasca Regala Gramma 2009- tatal meu in capul mesei de Craciun, privind paharul meditativ si analitic ca orice chimist (cat despre vin, stiti deja, e ok, poate cam scump pentru ce arata, dar in acest caz, doamne iarta-ma, calul de dar...)
Chateau Monbrison 2004- incercat in soapta, fiica-mea dormind in camera vecina. Bordeaux pur-sange.
Cuvee Uberland 2008- cu Bogdan Rusu, despre tineretea noastra irosita
Chenin Blanc Stellenbosh 2010- Ionut si Radu in lobby la 1400, jucand absorbiti Worms pe un laptop musculos.
Feteasca Alba 2009 Gramma- Mari care imi spune ca obisnuita cu "secaturile" mele, gaseste acum indigeste vinurile dulci.
Adrian Shiraz 2009 Halewood- Eu si Radu in salonul cu aer vintage unde micuta Ana canta la pian. Ok, canta e mult spus, dar s-o incurajam:) (good easy drinking shiraz, Lindemans like, liquid fruit, good value)
Sauvignon Blanc/Feteasca Alba 2009 Vitis metamorfosis. Nasu' Ionut : bun an 2009, nu ne mai intalnim cu strugurii astia asa curand, zice el si se gandeste la vinul lui dulce din basca de la subsolul blocului.
Domeniul Coroanei "Prestige" Cabernet Sauvignon 2007- friptura de vita cu sos gorgonzola. Vinul e macelarit, nu face fata. Imi dau seama ca e un vin de calitate, dar nu ramane nimic in urma lui decat baricul. Dezamagire. Eu si Mari punem pariu daca unul dintre copiii de la mesele vecine are sau nu peste 2 ani. Are. I won!
Rose Terra Romana 2010, SERVE. Masa mare, multa lume, distractie de familisti, popa-prostul, pedepsit, urlat spre genune "raac-en-rooool"
Frunza Feteasca/Merlot 2009, Recas. Acasa, noapte, liniste, luminite de brad, blog. 10 lei, ok. Vin de masa, nepretentios.
Baron de Lajoyosa 2000, Gran Reserva, Spania. Masa de Revelion, Mari, sampanie, saruturi. Medeea- hyperactiva de la atatea bomboane. Rata cu portocale. Vin bun, matur. Vacanta in Spania, Dumi, Sorin, caldura mare.
Aligote Gramma 2009. Tata, om care stie din studentie aligotele de Bucium, ramane surprins de finetea acestui vin. Zice sa-i transmit felicitari d-lui Olteanu pentru realizare (s-a facut, pe aceasta cale).
Rhein Brut- in cateva luni s-a schimbat- i-au aparut ilustrele note de alune de padure. Artificii, pocnitori, sticle sparte, verificat daca n-a pornit alarma masinii. Pahare de plastic, tinute intre degete inclestate, tremurande.

0 comentarii: