Un chilipir: Eiswein 2008 "Nachtgold"

N-o sa iau povestea de la capat, sa va povestesc ce este un icewine sau eiswein, pe nemteste. Daca nu stiti- puteti citi aici.
Acest icewine costa putin. Adica un boxset continandu-l impreuna cu alta dulcegarie specific germana- un beeren auslese, costa 40 de lei (de fapt am platit 37, la reduceri). La pretul acesta, avand in vedere procesul de fabricatie destul de laborios, este probabil cel mai ieftin icewine din lume. Daca n-ar fi fost nemtesc, m-ar fi bantuit niste ganduri ciudate, dar asa mergem cu incredere inainte!
Are o sticla neagra de 500 ml, draguta, zic eu, sau cel putin conforma asteptarilor. Produs de Peter Mertes KG, dop nomacorc, 2008, 9,5% alcool, struguri culesi la -7 C, regiunea Rheinhessen, vin dulce, clasificat Qualitatswein mit Pradikat ( e de bine). Nu stiu exact din ce struguri e facut. Am gasit undeva ca ar fi gewurtztraminer, dar am banuiala ca in realitate este vorba despre batranul riesling de Rhin.
Cum este? Ei bine, n-o sa va pocneasca revelatia in moalele capului, dar nici prea rau n-o sa va para. Culoarea e galben auriu, cu oarecare vascozitate. Nasul e ciudat, cu note uleioase, de musetel, de benzina (se disipa in timp), caisa necoapta/citrice, un nas de flori usor trecute.
Gustul surprinde placut. Dulceata e tinuta in frau de aciditate ca un bidiviu naravas de un jokeu expert. Gustul mieros este dominat de caisa apoi piersica, pepene galben, mar. Finalul este destul de persistent, tonic si citric.
Ceea ce trebuie retinut este ca acest vin dulce este bine echilibrat, agreabil. Celor care spun "cum sa dai sub 20 de lei pe un icewine? nu tii la sanatatea ta?" le recomand acest vin (adevarat icewine ori ba), nepretentios, ieftin, lipsit de complexitate, dar nu de profunzime.
80 pct (e drept ca daca intrati pe cellartracker.com o sa vedeti o panoplie de 91, 92 si 93 de puncte, pe care sincer va spun vinul nu le merita). De gasit in Kaufland.

Ca veni vorba de nemti, ia ascultati-i pe baietii astia. Mie imi plac foarte mult. Piesa e atat de calma (?), de nocturna, asa de...fucking depressing...

7 comentarii:

Florin spunea...

Ce bafta ai cu kauflandu. Pomana curata la pretul asta. :)
Sa nu mai spun ce cadou potrivit ar fi pentru o gagica. ;)

George Mitea spunea...

mda. s-a dus jumatate de chilipir deja. ce ma fac, ce ma fac:)
Iar la partea cu gagica, n-am de unde sa stiu, nu e bine sa stiu, mai bine nu stiu

sunmirror spunea...

Pai faptul ca ai pus melodia asta imi sugereaza ca de fapt stii, dar vrei sa crezi ca nu stii. In plus, nu te cred capabil sa apreciezi o muzica si niste versuri atat de simple fara sa ai o experienta (nocturna?) pe care sa o asociezi cu melodia asta. :)

sunmirror spunea...

Na ca te-am incoltit!

George Mitea spunea...

:)
Nu la fel de tare pe cat ma poate incolti nevasta-mea!

Szövérdfi-Szép spunea...

Nevasta-ta nu e gagica? :)
Eu zic sa faci experienta asta cu ea. Cumpara-i cadoul, aprinde o lumanare, baga o muzica faina si o sa vezi ca e cea mai faina gagica din lume :)

Revenind la vin...la 40 de lei e eiswein adadasa sau nikke...

George Mitea spunea...

Zoli, cam asa-i la 20 de lei(ca la 37de lei erau doua vinuri) e un icewine cat se poate de indistrial. Totusi are toate indicatiile pe eticheta, e nemtesc, etc.