Argonul, solutia minune!

Pana acum pompa cu vid era singura unealta accesibila pentru conservarea cat de cat a vinului dintr-o sticla desfacuta, desi toti cei care o folosesc stiu ca nu e 100% sigura, vinul deteriorandu-se chiar si vidat. Din cate stiu, presiunea exercitata asupra vinului este de vina.
Ei bine, se pare ca niste australieni intreprinzatori au descoperit solutia: un mod accesibil de a utiliza gazul nobil numit argon pentru pastrarea indelungata a vinului dintr-o sticla deja deschisa.
Dar de ce este argonul atat de special? Ei, pentru ca este incapatanat din cale afara! Pe langa calitatile de a fi inodor, incolor si insipid, nu reactioneaza cu alte substante chimice.
Aproape 1% din atmosfera este formata din argon. In 1785 chimistul Henry Cavendish, experimentand cu aerul, a observat ca aproximativ 1% nu se combina cu nimic. Nu si-a dat seama ca descoperise un nou element. Au trecut mai bine de 100 de ani pana ce Rayleigh si Ramsey au anuntat descoperirea unui nou element gazos.
Pe langa calitatile amintite argonul mai are una: este de 2,5 ori mai greu decat aerul. Asadar se injecteaza in sticla, izoland gravitational continutul, nepermitand aerului sa oxideze vinul. Primul dispozitiv produs in serie pe baza de argon se numeste Enomatic, si este folosit de ceva vreme in unele restaurante, desi pretul si costurile de intretinere sunt mari. Nu este o solutie pentru afacerile mai mici, gen winebaruri sau restaurante comune, cu atat mai putin pentru utilizatorul casnic.
Asta pana sa apara winesave, produs al companiei australiene cu acelasi nume. Practic avem o butelie de gaz, un spray, care se introduce in sticla, se pulverizeaza, se pune dopul si gata. Dupa Decanter, care l-a testat si i-a acordat "titlul" de "must have wine accesory of the year" , se pare ca winesave asigura o izolare perfecta timp de cateva luni, fara a afecta in vreun fel vinul.
Partea proasta e ca in Europa se gaseste deocamdata doar in UK si costa aproximativ 20 de lire. La banii acestia asigura intre 50 si 80 de utilizari. Sigur, nu-i o solutie rentabila pentru vinuri de 2-3 euro, dar pentru vinuri mai pretioase pe care ai vrea sa le gusti si cu alta ocazie, e singura solutie, pentru moment.
Asa ca dragi importatori dati fuga. O sa aveti cel putin un cumparator!


6 comentarii:

  1. E interesant winesave. Ideea cu argonu' nu e noua, citeam ca a aparut prima data in anii '70 doar ca era mult prea scumpa pentru a fi produsa in serie. Pentru vinurile entry-level care oricum nu raman in sticla mai mult de 2 zile cred ca pompa de vid de la VacuVin e ok.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e Bogdan, am citit despre utilizarile anterioare ale argonului. O sa editez un pic textul, sa nu se inteleaga ca winesave a inventat argonul sau utilizarea lui ca izolator.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista posibilitatea sa fac rost de asa ceva - imi aduce cineva din Anglia, dar poate sa imi aduca 3 bucati. Va anunt la momentul respectiv si daca vreti imi spuneti. Va voi anunta ce pret are pe site din timp.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.