Vinuri memorabile din 2010


Pe tot parcursul lunii decembrie specialistii nostri s-au intrunit in mod repetat pentru a intocmi lista definitiva si irevocabila a vinurilor memorabile in 2010. Inainte sa intrebati, va comunicam ca Cheval Blanc 1947 si Petrus 1975 nu s-au calificat, identificandu-se defecte majore (de pret).

Ok, lasand gluma la o parte, as vrea sa va impartasesc si sa-mi amintesc si eu, cu oarece placere, ce vinuri mi-au ramas in memorie din anul care sta sa se sfarseasca. Nu vorbesc de cele mai bune, pentru ca- deja stiti- punctez vinurile, si mi-ar fi usor sa vad ce vinuri au primit cel mai mare punctaj, ci despre cele memorabile, cele de care iti amintesti cu usurinta, chiar in ciuda defectelor. In majoritatea cazurilor vinurile memorabile sunt si cele mai bune, dar nu e obligatoriu.
Ca sa dau un exemplu incep cu Chardonnay Nyakas 2009 din Ungaria(cramanoastra.ro). L-am evaluat la 82 de puncte, asadar un vin "caldut". In ciuda unor mici deficiente, cum ar fi un iz de fructe rascoapte, chiar alterate, un final nu tocmai epocal, vinul acesta mi-a ramas in memorie prin corpul absolut minunat (n-are ochi verzi, da' asta e). Un chardonnay foarte bun pe care l-am recomandat si altora. Costa 25 de lei.
Cuvee Carmenere 2005 al chilienilor de la Misiones de Rengo sta oricum la loc de cinste. Costa 60 de lei (vindor.ro), deci ma asteptam la un vin bun, sigur nu un clasic, dar ceva ok, cel putin. Cred ca si Ciprian isi aminteste ca a fost maret. E unul dintre cele mai bune vinuri care se pot cumpara in categoria 40-100 lei. A primit 5 stele Decanter, deci si fara sa-l laud eu, tot bun ramane:) Tot din Chile - sauvignonul blanc Vina Mar 2007 (evinoteca.ro) a fost incantator.
Apoi as mentiona doua vinuri din Languedoc, Loup du Pic 2004- Gerard Bru, si Champ du Coq 2008 (si 2007) Domaine de la Croix Belle, doua vinuri minunate, mustoase, rustice si elegante in acelasi timp, smooth taste- french style. Pret moderat pentru calitatea lor- aprox 35 de lei (primul la cramanoastra.ro, al doilea la vindor.ro sau evinoteca.ro).
Din Italia ar fi nedrept sa uit un Brunello 2005 de la Picini, incercat la seminarul Picini, organizat de Cramele Recas (importatorul) si tot via Recas- doua vinuri Masi- un Costasera Riserva 2004 si Campolongo di Torbe 2003, toate vinuri din preajma celor 90 de puncte, totusi destul de piperate ca sa ma astept la reintalniri.
Din Spania au venit destule surprize, sa zic cele ocazionate de Blogdevin 1, Alma Tobia Tinto 2004 (peste 200 lei, Goodpoint Iasi), Pago de los Castelanes 2007 si un Marques de Victoria Gran Reserva 1996. In rest, vacanta mea in tara lui Cervantes mi-a adus alte revelatii, cum ar fi prioratul Clos Gebrat 2007 si verdejo Protos 2009. N-ar fi frumos sa uit jerez-ul de la Gonzalo Byass- Pedro Ximenez(40 lei, vindor.ro, evinoteca.ro), o licoare de desert foarte buna, sau Ibericos 2007 Torres (40 lei, Real hypermarket), un rosu miscator.
Simonsig Chenin blanc 2010 poate acompania orice vorba lunga, si orice aperitiv, peste, pui, etc. Plin, racoritor, proaspat, cu atat mai bun cu cat a costat doar 22 de lei(la magazinul Halewood din Azuga).
Enira bulgareasca (2006), vin de 50 de lei (Real, online) si Negru de Purcari 2003 (80 lei, depozitdevinuri.ro) au fost surprize placute, vinuri care fac mai mult decat pretul (mai ales prin comparatie cu vinurile de top de la noi).
Si sigur ar mai fi multe, cate si mai cate, dar timpul trece, leafa merge...

Asa ca ajungem la astea ale noastre, batranele, care inconvoaie rafturile magazinelor, ne bucura sau ne dezgusta, dupa caz.
As zice fara sa gresesc prea mult ca cele mai memorabile sunt:
Cuvee Uberland 2006, Cramele Recas. Acuma, le-am baut pe toate, inclusiv 2009 (en-primeur), dar primul mi-a ramas cel mai viu in memorie. Nu cred sa-l mai gasiti pe undeva.
Cuvee Charlotte 2007, SERVE, nu ca 2008 ar fi rau, dar 2007 e acum mai bun cu o lungime (70-90 lei, vindor.ro, evinoteca.ro, sau direct de la crama prin clubulcavalerilor.ro)
Emeritus Merlot 2007, Cramele Rotenberg. Super!(deocamdata nu poate fi gasit decat direct de pe site-ul producatorului rotenberg.ro)
Dragaica Rosie 2008, Crama Oprisor. Un vin elegant si rustic in egala masura, dar in alta clasa gustativa decat precedentele. E mai easy-drinking. De gasit in multe locuri (carrefour, online evinoteca, vindor)
Cuvee Alexandru 2008, SERVE. Un vin mare, o promisiune care sta sa se indeplineasca, lucrat bine, complex. Are de toate. Doar ca nu se gaseste:)
O sa zambiti cu superioritate, dar mie mi-a placut tare mult Chateau Domenii 2007, al celor de la Unicom, desi e vinul B sau C, si nu Rezerva sau Domaine Ceptura. 40 lei (vindor)
Solo Quinta 2009, cupajul alb de la Recas, pentru ca are tot ce-i trebuie unui vin alb, inclusiv un pic de merlot:) Aciditate, corp, aroma, final. E si de petrecere (sigur, pentru cine petrece cu 60 de lei/sticla- de la newrolax.ro) si de rafinament.

Alte vinuri care mi-au ramas in minte, la un nivel ceva mai mic, sunt:
Scurta Vineyard Viognier-tamaioasa 2009 a celor de la Halewood(30 lei depozitdevinuri.ro)+ cabernet Hyperion 2009 (inca nerasarit in sticla).
Chardonnayul si Sauvignon Blanc Sole 2009 de la Recas. Bune, fine, pline. Merge si Chardonnay cocosul 2009, ba chiar si Frunza 2009, V-drinks 2009. Le ies chardonnayurile acolo in vest. De gasit la suspectii de serviciu de pana acum.
Pinot Noir 2008 Segarcea, un vin corect, destul de elegant. 35 lei vindor.ro.
Aligote 2009 Crama Olteanu, un vin foarte fragil si delicat- un debut frumos. 32 lei vindor.ro
Feteasca regala 2009 Stirbey. Unii vor zice ca sauvignonul are intaietate la Dragasani, in 2009, dar eu imi permit un gest patriotic. 30 lei vindor.ro
Prince Mircea 2008, Vinarte. Habar n-aveam ce bun s-a facut asta micu', da' face 35 de lei, fara indoiala.(real)
Shiraz 2006 La cetate, Crama Oprisor. Pacat ca nu se mai gaseste.(metro)
Tamaioasa romaneasca 2007 Origini Budureasca(de la crama). Alaturi de Stirbey 2009(40 lei vindor.ro), mi s-au parut cele mai bune tamaioase- ever!
CS/Merlot Corcova 2008. Roy&Damboviceanu. 25 de lei (Universal Horeca Bucuresti). Un alt debut reusit.
Hai sa zic ceva si despre roseuri, un sortiment mai marginal, dar versatil la masa si agreabil in functie de context. Roseul care mi-a ramas in minte cel mai tare a fost Chateau Domenii 2009 Unicom Ceptura(vindor.ro), apoi Terra Romana 2009 (si parca 2010 e si mai bun), si Stirbey 2009. New entry: Rotenberg Rose 2009- cel mai rosu rose pe care l-am gustat pana acum!

Si asa ajungem la preturile pentru a caror observatie e necesar un microscop:
Merlot Rapsod 2008 Cramele Rotenberg. 18 lei, real, metro, carrefour. De ar fi toate vinurile sub 20 de lei asa...
Fume Blanc 2008/2009 si Pinot Noir 2009 Budureasca. 15 lei la crama- pana'n 20 in magazine.
Babeasca Neagra 2009 Casa Panciu. Desi are unele neajunsuri, e cea mai buna babeasca neagra de pana acum, ceea ce sigur nu inseamna mare lucru. Dar e un vin rosu corect, fara tanin abundent, usurel, cu rest de zahar. Eu am dat 8-9 lei la Goodwine, deci in comert o fi un pic mai mult.
Feteasca neagra Castel Hinog 2007 Vinex Murfatlar- buna sau rea, cum va e cautatura si inima. Sub 10 lei. selgros
Chardonnay frunza 2009 Cramele Recas. Pentru 11 lei (doar in Carrefour) e un vin agreabil, cu tuse elegante. Merita. Tot din gama aceasta n-o sa va faceti de rusine daca puneti pe masa cupajul de feteasca neagra si merlot, sau chiar roseul.

Si in final sa desfacem sampania!
Recomandarilor mele de anul trecut nu li s-au adaugat prea multe. Sigur am gustat cateva cava importate de Razvan Avram- foarte bune, dar cu mici defecte (tot de pret). Asa ca in categoria rezonabil si neaos mentionez:
Rhein Brut, Cramele Halewood (ca extra brut nu mai exista). 30-40 lei(in majoriutatea hypermaketurilor)
Cashmere Tamaioasa Romaneasca, dulce. Oenoterra. Sub 20 lei (tot asa).

Imi cer scuze celor pe care le-am uitat. Am facut acordul corect, deci nu producatorilor, ci vinurilor. Producatorilor n-am de ce sa le cer scuze, ci doar le urez un an nou mai bun, si mai bun (in cazul unora), mai multa deschidere si inspiratie! Toate bune!

foto: reuters.com


2 comentarii:

Anonim spunea...

D-le Mitea, eu apreciez lista aceasta si intentia dvs. Dar presupunand ca vreau sa cumpar un astfel de vin, in afara celor cateva pe care le cunosc si se gasesc in supermarketuri, de unde pot sa le iau? Ar fi mai bine daca ati indica si de unde se pot cumpara. Multumesc.
Un cititor fidel.

George Mitea spunea...

Draga cititorule fidel, te rog sa ma ierti ca daca zambesc un pic, gandindu-ma la semnatura ta. Oricum, iti dau dreptate, si chiar daca nu am conceput aceasta lista subiectiva ca pe o lista de cumparaturi sau de pretioase indicatii, voi edita articolul amintind la fiecare locul de unde le-am achizitionat(in masura in care mai tin minte).
Toate bune si sarbatori fericite!