Feteasca Alba Budureasca 2009

Feteasca alba. Aici iubitorii vinului sunt impartiti intre sordida realitate si calduta fictiune, ca intr-un film recent de Scorsese. Adica e considerat soiul alb romanesc cel mai cel, e pe toate drumurile- conform statisticilor- dar pana la urma, in pahar, mare lucru nu ofera.
Vinul de azi nu e o feteasca de medalii, dar ca vin de consum curent nu e rau. L-am luat direct de la crama din Mizil, in drum spre intalnirea de la SERVE. Pretul e in jur de 15 lei. 2009, DOC-CT, sec.
Culoare alb-galbuie cu nuante verzui. Miros tipic, fan, mere verzi, plus ceva exotic, sa zic ananas. In gust, se simte un rest de zahar, sub forma mierii, care face vinul..hm..."ductibil", lamaie, mar copt, o aciditate ok, un final in care gustul ierbos se intretaie cu o comuna si puternica aroma de piersica (cam ca in sapunul lichid). Acuma, partea buna este ca zaharul face ca aroma din final sa se dilueze si vinul sa devina baubil.
Nu e un vin alb rau, ba chiar imi inchipui sa are fanii lui. Ma intreb daca se gaseste vrac sau bag-in-box, unde i-ar sta mult mai bine.
74 pct



7 comentarii:

Dan spunea...

zi ca ai baut sapun lichid ca sa-ti dezvolti gustu

George Mitea spunea...

exact asta am facut, Dane.

Berbecutio spunea...

Exemplarul meu 2010 zice asa: am recunoscut marul verde din "nas", a costat 16 lei la sursa, nu reusesc sa identific restul de zahar, dimpotriva, mi se lipeste limba de cerul gurii de sec ce e :), iar gustul de piersica falsa (sapun lichid?!?!), iar n-am reusit sa-l descopar. Am baut nu demult una care era varza verzelor, nu altceva. Ca soi insa nu e cine stie ce, dar parca l-as urca in clasament cu 3-4 pct.
P.S. nu-mi (mai) apare casuta pe care o pot bifa sa-mi vina pe mail daca apar comment-uri unde am facut si eu.
P.S.2 Am doi prieteni buni in Galati care ma tot roaga sa-i vizitez de ani de zile..la modul peste week-end. Ma gandeam sa ma sustrag macar cateva ore dintre ei, pentru ca mi-ar placea sa te cunosc. Si nu cred ca ar strica un wine flight pe niste mostre drage noua :D.

George Mitea spunea...

@Berbecutio: Eu unul as zice ca feteasca alba este un soi destul de valoros, cababil de multe si destul de versatil. Ca nu prea e valorificat la potential, asta e altceva. Poate au facut-o mai sec in 2010, cine stie?
PS1: nu stiu de ce, nici ce casuta era:), dar nu exista in josul casutei in care scrii comentariul optiunea "abonati-va prin email"?
PS2: sigur, cu placere, doar sa stiu cu o zi-doua inainte ar fi foarte bine.

Berbecutio spunea...

"abonati-va prin email" nu mai apare. si sigur aparea pana acum vreo saptamana-doua.

apare doar asta: Abonaţi-vă la: Postare comentarii (Atom)

Am facut brainstorming o ora sa-mi amintesc la ce vin te intrebasem cele de mai sus.

Berbecutio spunea...

@PS2 - ok, e in plan, sper sa se si concretizeze vara asta.

George Mitea spunea...

Sunt conectat la contul Google si imi apare. Nu stiu. Sigur ai scris bine adresa in formular? Sunt nelamurit deoarece nu am schimbat nimic in script in ultimele saptamani...