Cel mai rosu rose: Rotenberg 2009

Incep prin a spune ca mai degraba l-am lua ca pe cel mai usor (a se citi netaninos) vin rosu, decat ca pe un rose clasic. Nu sunt un mare fan al roseurilor, desi au utilitatea lor certa, mai ales la mese cu sapte feluri de mancare diferite (gen craciun, revelion, paste, onomastice, stiti voi, din acelea la care participa si unchiul Costica). Ei bine, pana acum am considerat roseurile, indiferent de strugurele din care a fost obtinut, mai degraba ca un soi decat ca un sortiment de vin. Pentru ca obtinute fie din merlot (cum e cazul de fata), din cabernet, grenache, feteasca, babeasca, etc., maniera de vinificare specifica roseurilor (contactul limitat cu pielitele) si drojdiile folosite le uniformizeaza oarecum.
Roselul Rotenberg, vin single vineyard- plai Jugaurs, Ceptura, 13,9% alc, sec, este un vin care te intriga. Chiar si culoare e mai intensa decat obisnuitul rose-foaie de ceapa, fiind un rose-somon. Nasul aduce note complexe de miez de paine, violete, zahar vanilat, dulceata de trandafiri, coacaze, spuma de capucino. Gustul este schimbator si daca initial te intampina cu nuante fine de prajitura de casa, cu vanilie si scortisoara, ulterior apar si fructele dulci de padure: capsuna, fragi, coacaze rosii. Apoi, in partea finala a gustului apare gama de senzatii untoase, alune de padure si nuci. Finalul durabil pare dominat de coacaze negre si condimentele amintite. Aciditatea este placuta, dar moderata, bine integrata.

E un rose pe placul bautorilor de vin rosu, dar si a iubitorilor de dulcegarii, pentru ca aduce tente dulci, iluzorii, pentru ca vinul e un sec serios din punctul de vedere al zaharului rezidual. Este un rose surprinzator, elegant dar prospat, care face 86 pct. Avand in vedere ca il consider remarcabil il voi introduce pe lista vinurilor memorabile din 2010.

PS: Atentie la preturi in aceasta perioada, daca cautati bine se poate achizitiona chiar si cu 30 de lei/sticla, o reducere serioasa avand in vedere ca pretul de intrare a fost de peste 45 de lei.

2 comentarii:

Dan spunea...

politia mirosurilor la datorie: spuma de capucino? ia sa-l intreb io pe unchiul Costica, tocmai ce-a sosit, ce parere are.

hai, craciun fericit!

George Mitea spunea...

Da, amice, ma bucur ca esti vigilent! Hai, acum, spuma de capucino, sau mai exact spuma de pe capucino, dupa care se pudreaza ness, sau ce pun ei pe ea. In mod cert are un miros(si gust) distinct de corpul bauturii.