Budai Kadarka 2009 Nyakas

Acesta este un vin ciudat. Nu poti sa spui daca e rosu sau rose. Adica ori e rubiniu deschis, ori e un rose inchis. Sunt convins ca doamnele si domnisoarele ar putea sa gaseasca exact numele nuantei. In fine, nu e important. E catalogat ca vin rosu pentru ca producatorul are in portofoliu si un rose pur-sange din struguri de cadarca.
Cu toate acestea, mirosul si gustul sunt de rose. Cireasa necoapta, capsune, zahar. Vata de zahar cu aroma de capsune ar spune cam tot. Ah, si cu ceva piper zdrobit pe deasupra. Yammy, huh? Vinul are o aciditate buna, care ii confera iluzia de prospetime. E si ceva usor neplacut, metalic, cum bine observa vinul.ro. Finalul este meteoric. E genul de vin din care mai iei o inghititura deoarece n-ai inteles nimic din prima, de ca si cum ti-ar sterge memoria de scurta durata. Vinul.ro i-a dat 68 de pct. Nu conteaza prea tare daca ii acord 72. Ideea e ca nu te omoara, dar nici nu te face mai puternic. Sau multumit. Nu costa mult, macar (22 lei, aici).
PS: Daca asa se face cadarca in Ungaria, nu-i de mirare ca pana si cadarca romaneasca de la Cramele Pancota are un succes moderat. Ce sa mai spunem de Wine Princess. Asadar, am infrant!

6 comentarii:

Szövérdfi-Szép spunea...

Am vrut sa ma abtin. :)
Dar gusta o cadarca de Eger din 2oo7 al lui Gál Tibor...
Daca e Nyakas...e alb!

Parerea mea :))

George Mitea spunea...

@Szövérdfi-Szép: o fi, dar n-am drum prin ungaria asa de des:) Daca stii pe cineva care-i importa vinurile zi si mie.

Poemil spunea...

Kadarka cu cat sta mai putin pe boasca cu atata este mai roze. In ultimii ani in special la cultivatorii din zona Kiskoros a aparut moda asta cu vinurile roze, aproape albe, facute din struguri rosii. Moda este data de cererea mai mare de vinuri roze pe piata occidentala.
unde ai gasit-o ca vreau si eu s-o incerc?

George Mitea spunea...

@Poemil vezi aici.
Sigur e o moda cu roseurile. Acum 10 ani, singurul rose romanesc era busuioaca de Bohotin (nomina odiosa:). Acum se fac roseuri si din feteasca neagra. Dar, vorba aia, moda se schimba, dar ramane eterna.

Szövérdfi-Szép spunea...

L-am gustat ieri că m-ai făcut tare curios.
Într-adevăr, nimic spectaculos. Mie nici aciditatea nu mi-a prea plăcut :)
Teoretic e un vin gastro, l-am gustat cu ficăţei de pui, dar un pahar a fost de ajuns...

George Mitea spunea...

Mda, nu prea face banii. Si eu l-am gustat tot din curiozitate, banuiam ca nu poate fi mare chestie si nici n-a fost. Dar si de la Chardonnay aveam aceleasi asteptari modeste, care mi-au fost infirmate, spre placerea mea, as zice:)