Nine, un fel de "Otto e mezzo for dummies"

Cineva mi-a vorbit de filmul Nine. Cineva obisnuit cu filme gen Terminator sau Titanic. O porcarie, n-am inteles nimic, pacat de atatia actori mari, etc.
Hai sa-l vad si eu. Atata reclama negativa ma face curios:)
Ce este Nine? Este un film intr-o paradigma culturala mai larga. Este, de fapt, un remake sau mai bine zis un omagiu adus lui 8 1/2 al lui Fellini, filmul din 1963. Doar ca pastisele extra-narative filmate in grila suprarealista- trairile si amintirile lui Guido, sunt in noua interpretate a lui Rob Marshall (regizorul lui Chicago) aduse usor in derizoriu. Mintea lui Guido-interpretat de Daniel Day-Lewis- este acum o scena de vodevil pe care apar Nicole Kidman, Penelope Cruz, Marion Cotillard, Kate Hudson, Judie Dench, si care, ma scuzati, canta! Apare pana si Stacy Ferguson, adica Fergie, ingrasata bine, pentru a aminti cat de cat de ratacita Saraghina din filmul lui Fellini. Dar si Sophia Loren in rolul mamei.
In fine, filmul nu este o adaptare fidela, dar copie din cand in cand franturi din clasic.
Este un film bun? Probabil ca da. Are un public? Probabil ca nu. Ceea ce era non-conformist si intelectual in 1963, astazi e maculat. Daniel Day-Lewis joaca bine, dar adversarii sunt mai buni:) E un actor mai versatil decat a fost Marcello Mastroianni. Dar Mastroianni venea in 8 1/2 cu aura castigata in La Dolce Vita, era imaginea "latinului" in lume. Daniel Day-Lewis nu poate aspira la aceste atribute mondene si care conteaza, vai!, atat de mult in cinematografie...
Deloc de mirare ca fimul a fost un "flops". Cei care n-au auzit de Fellini nu se vor conecta la aparatul de fabricat ideal, iar admiratorii lui Fellini vor fi dezamagiti de re-interpretarea nepoliticoasa a lui Marshall. Eu unul, nefacand parte din cele doua categorii, l-am urmarit cu interes.
Un vin rosu bun si dificil merge ca uns. Dar nici prea complicat, ca doar se canta mult. Sa zicem un Carmenere 2007 Casillero del Diablo (78/100). Pana se va termina filmul- va deveni si el destul de baubil:)
Citat simpatic:
"Directing a movie is a very overrated job, we all know it. You just have to say yes or no. What else do you do? Nothing. "Maestro, should this be red?" Yes. "Green?" No. "More extras?" Yes. "More lipstick?" No. Yes. No. Yes. No. That's directing."

Trailer:


9 comentarii:

Mihnea Mironescu spunea...

Sa stii ca l-am vazut si eu la cinema si in afara de finalul destul de interesant nu mi s-a parut deloc o capodopera. Desi n-am vazut 8 1/2 al lui Fellini (am sa-l caut neaparat), senzatia mea a fost ca regizorul incearca un remake al lui Chicago, care din pacate nu i-a iesit mai deloc: bucatile muzicale sunt anoste, scenografia lor este prea putin interesanta, coerenta filmului sufera oleaca... Nu pot spune ca ma bucur de modul in care am petrecut cele 2 ore...

George Mitea spunea...

Mihnea, prima impresie (si pe care am uitat s-o postez :) a fost ca mai degraba un remake dupa All that jazz, nu stiu daca l-ai vazut, cu Roy Scheider in rolul unui regizor aproape de sfarsit. Tot cu felii de muzical pe post de trairi.

George Mitea spunea...

Dragos, si parca 8 1/2 nu se termina cu happy-end, nu?

Anonim spunea...

Cum stii prea bine, nu. Dar nici cu sad-end. Nici macar noir.
Dragos

George Mitea spunea...

Ei, nu mai stiam atat de bine. Mi-am scotocit colectia...Isi regizeaza manejul cu propriile amintiri. Asa ceva nu putea sa apara intr-un film de la Hollywood:)

octavian roşca spunea...

Titlul filmului, după propriul titlu,Nine, trebuia să se numească 0.5. Ar fi exprimat atunci, pe scurt, totul. Pentru că nu a ajuns de la 8 1/2 la 9, ci i-a luat 1/2 şi l-a făcut 8. Deci, nu un remake, un lessmake.

George Mitea spunea...

Octavian,
raspuns tipic romanesc: "A incercat si omu'!"
Mai bine facea un remake ca Gus Van Sant la Psycho:)
Atunci sigur nu mai puteai spune ca-i un film prost! Doar inutil.
Cum ar fi sa faca remake-uri de astea muzicale si la alte capodopere: Cetateanul Kane(Beyonce sa cante frenetic Rosebud in timp ce-si agita soldurile) sau Al saptelea sigiliu, in care Cavalerul si Moartea sa danseze step pe tabla de sah. Stai asa, asta ar fi chiar cool!

tavi roşca spunea...

Ei bine, dacă s-ar face un re-make numit "Cetăţeanul Kafka", jur, româneşte, dar jur, că m-aş duce să-l văd şi atunci când aş fi întrebat, aş zice : genial ! Cred că nici nu m-aş uita la film...aş degusta, pe-ascuns, un pahar de vin sicilian şi aş visa la neo-realismul italian. Apropo, de ce nu se drojdeşte vin prin cinema-uri ?

George Mitea spunea...

L-am vazut eu! Era un episod din Tanarul Indiana Jones:)