Spumante de recomandat

Întrucât revelionul bate la uşă, există un produs oenologic nelipsit în crepusculul dintre ani: vinurile spumante. De aceea, recomandările mele din acest număr sunt două astfel de vinuri, obtinute 100% din soiuri româneşti.


La aperitive sau -de ce nu?- pe tot parcursul mesei, vă recomand un Rhein Imperial Extra Brut (25-35lei), spumantul clasic de tip Champagne, al celor de la Cramele Halewood, produs din rarul soi românesc iordană, dat dispărut de vreo douăzeci de ani. Iată că Halewood l-a găsit rătăcind în podgoria Sebeş! Are o culoare galben-verzuie, perlaj fin, o efervescenţa plăcută, o fructuozitate discretă, cu aromă fină de coajă de pară şi alune de pădure. Un spumant răcoritor, de “cursă lungă”, dacă apelaţia marinărească nu ofensează pe cineva în aceste vremuri electorale. Un vin pentru regalişti (ştiu că vă ascundeţi pe undeva): a fost şi este spumantul oficial al Casei Regale (N.b. Alegeti o recolta cat mai recenta, supermarketurile sunt pline de vechituri!)


La “torturi aniversare” (sau nu), plăcinte dulci, cozonaci, şi câte şi mai câte (ca sa-i returnez creditul: cu ce va pare mai apetisant dintre retetele dulci ale lui Marius Cristian, zis si Costachel), merge bine Cashmere - Tămâioasă românească 2008, un spumant alb-gălbui, delicat, dulce-moderat (şi cu buzunarul: 17 lei) de la Oenoterra, cu perlaţie bună, arome intense de Muscat şi flori de tei, dar uşor citric, din fericire pentru meseni, aş adăuga. Uşurel, cu doar 8%, încheie fără dureri de cap mesele grele şi udate de aperitive, vinuri, digestive, şi altele, câte doriţi dumneavoastră. Bun şi pentru chefuri decadente, dacă mai aveţi vârsta şi dispoziţia, desigur. De o vreme încoace, spumantul neoficial al Casei Mitea (quelle honor!)


Recomandare (cu ceva actuale adaugiri) pentru numarul viitor din Vinul.ro


0 comentarii: