Razboiul Vinului: Cotnari SA si Vinia SA


Zilele trecute cautam ceva "pe net" si dau peste un articol. In el se vorbeste despre exporturile Cotnari (a se citi SC Cotnari SA) dar fotografia reprezenta o sticla oarecum diferita, produsa de Vinia Iasi. O greseala onesta din partea autorului. Am observat si eu pe rafturile hypermarketurilor aparitia sticlelor cu pricina.
Investigand mai departe, observ ca se desfasoara un razboi intre cele doua societati moldave, fiecare avand dreptul de a produce vin cu apelatie "Cotnari", intrucat si Vinia Iasi detine ceva teren in potgoria omonima. Pana aici toate bune, in afara cazului in care o singura societate detine tot arealul cu pricina, caz rarisim, ar fi absurd sa se planga cineva.
Dar totusi Cotnari se burzuluieste la Carrefour si Vinia, Vinia ridica din umeri, iar Carrefour (retailerul implicat in scandal) cere daune de imagine la Cotnari. De unde vine problema? O data ca mamutul Cotnari se simte jenat ca mai exista si alt producator in aceeasi potgorie, chestiune cam comunista, daca ma intrebati pe mine. Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Si punctul doi: daca ati intrat intr-un supermarket, este imposibil sa nu fi vazut sticlele din foto. Nu-i asa ca seamana cam mult? Cam prea mult?
Vina Iasi spune ca Francusa si Grasa de Cotnari nu sunt marci inregistrate, si ca are licenta pentru producerea acestora. Cotnari reclama Vinia la ANPC care analizeaza vinurile si le gaseste in regula, cu exceptia concentratiei alcoolice ceva mai mare decat cea inscriptionata pe eticheta (12,8 in loc de 12).
Parerea mea: Cotnari SA nu trebuia sa isi piarda timpul cu reclamatii la ANCP, si (din proprie experienta vorbesc) nici cu sesizari la departamentul competent in a aplica Legea 11/1991 (legea concutentei neloiale) din Ministerul de Finante, deoarece acesta nu poate lua masuri reparatorii (doar instanta poate). Solutia optima: sesizarea directa a organelor de cercetare penala. In asemenea cazuri conteaza intr-o mai mica masura daca eticheta este sau nu marca inregistrata. Eticheta Vinia produce o confuzie evidenta, fara indoiala voita, pana si caracterele cu care este scris numele Cotnari coincid cu ale concurentei. Legea 11/1991 prevede ca art. 5 lit. a ca folosirea unei firme, inventii, marci, indicatii geografice, embleme sau ambalaj de natura sa produca confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
Cred ca nimeni nu are de castigat din aceasta afacere, cu atat mai putin consumatorul.

credit foto: vinul.ro

PS: Cineva imi spune ca si Fluvimed Medgidia face acelasi lucru cu Murfatlar SA. Asa o fi!

9 comentarii:

Florin spunea...

Ambele produse din imagine mai au o trasatura comuna, in dictionar o gasim sub denumirea de POSIRCA = bautura alcoolica slaba si de proasta calitate; totusi inclin spre regionalismul SPALATURA, cred ca defineste mai bine lichidul din sticle.

George Mitea spunea...

@Florin: intr-un fel ai dreptate. Dar contrafacerea, falsificarea, imitarea unui produs, apare doar din motive financiare. Apoi produsul in sine trebuie sa fie usor de "inlocuit". Sa faci ce face Vinia cu un Prince Stirbey sau Davino ar fi de neconceput. N-au tehnologia necesara si nici consumatori atat de nestiutori. Cu Grasa de Cotnari merge, mai ales ca ea insasi este un "cover" dupa adevarata grasa pe care o mai putem gusta de la vreo statiune de cercetari...

florin spunea...

http://www.pietroasaveche.ro/informatii-comerciale e adresa de unde se pot comanda niste vinuri grozave. Grasa din '95 la 36 de ron, cea din '94 la 50 ron si multe alte bunatati.

George Mitea spunea...

Multumesc Florin, buna informatia. Cred ca sunt vinuri ale statiunii de cercetari?
Am si eu mitul "adevaratei grase" :)))

Anonim spunea...

Da, sunt produse de ei. Merita incercate cat mai multe. Daca o sa consulti lista cu productia din 2009, o sa observi niste preturi mai mult decat rezonabile la o calitate f.buna. Trimit si colete.

Ciprian spunea...

Intr-adevar, vinurile produse la statiune sunt incomparabil mai bune cu ce gasesti la raft. Cred ca am sa impusc ceva Grase, ca tare mi-e dor de vinul asta produs la Pietroasele. De tamaioasa nu mai zic, eu spun ca e superioara celei de la Cotnari.

George Mitea spunea...

Pentru conformitate: nu trimit colete. Cel putin nu mie (:

Muritor spunea...

Sunt curios care dintre ele este mai bun... ăă mai puţin rău.

George Mitea spunea...

@Muritor: Si eu as fi, dar asa, o curiozitate difuza, in lipsa de altceva:)