Herta Muller: Premiul Nobel pentru literatura


1.Asta da stire!
Scriitoarea de origine romana a castigat premiul Nobel pentru literatura!
Daca bulgarii se laudau cu Elias Canetti, na' ca de azi ne laudam si noi cu o scriitoare germana de origine neaosa!
Scurta biografie Herta Muller: aici

2. sunt curios cu ce se vor deschide stirile de la Antena 1 din seara asta!

Scrise mai pe seara:
3. Sunt unul dintre cei care au una din cele 1200 de sticle de Feteasca Neagra Hyperion. Dar sunt si unul dintre cei 1500 care au ciudata carte a Hertei Muller: Este sau nu este Ion. Parerea mea ca nu este!

4. Azi la tv (b1), unii se tot intrebau: "Este Herta Muller romanca? Avem dreptul sa ne bucuram?". Pentru aceia trebuie spus ca volumul de versuri (amintit mai sus) este scris in limba romana (de fapt e "tiparit" de altii) si este de fapt un colaj din cuvinte decupate din revista Plai cu Boi (sigur, nu pentru experimentul acesta jucaus a primit premiul Nobel, ci pentru gravele ei romane).
Deci, sa recapitulam: o romanciera din Germania, nascuta in Romania, dar de origine germana, publica un volum de poezii "romanesc" care nu este scris in limba romana, pentru ca vorbele insele sunt scrise de altii. E clar pentru toata lumea?
Daca inca nu sunteti lamuriti va spun ca in prima poezie apare cuvantul (numele) "Dorohoi". qed.

5. Pe de alta parte, sa nu fim patriotarzi! Romanele sale aparute in Romania sunt traduceri. Cariera ei s-a faurit in Germania, in limba germana. Aici a urmarit-o doar Securitatea, chiar si dupa plecare, iar dupa 89, cel mai probabil, ar fi urmarit-o doar umilinta si ignoranta (lor si a noastra).

6. Se pare ca stirile de la Antena au inceput tot cu ce le trebuie. Singura televiziune care a regurgitat ceva tematic a fost TVR (o emisiune-interviu in reluare). Suntem vraiste! Daca n-a zis Basescu ceva despre mama ei sau daca n-a scuipat-o Becali - nu conteaza!

un adaggio: aici

2 comentarii:

Anonim spunea...

Stirea nu este ca Herta Muller a castigat Nobelul pentru literatura ci ca Barack Obama a primit Nobelul pentru pace. Intristatoare coincidenta!
Dragos

George Mitea spunea...

Salut Dragos,
Eram cu sotia in masina cand am auzit la radio vestea cu Obama. Adevarat ca atrage oarece indoieli asupra seriozitatii acordarii acestor premii, dar vorba lui Mari: a luat premiul tocmai pentru ca n-a facut nimic!
N-a apasat butonul, n-a trimis inca 500.000 de trupe in Afganistan, etc. E un soi de incurajare din partea comitetului Nobel, un "tine-o tot asa!" :)