O brother where art thou: Cricova Cabernet 1993

Ganditi-va ca achizitionati o sticla de Cabernet de Murfatlar de anul trecut. Trebuie sa coste, cat? Vreo 10 lei? O tineti in dulap 15 ani, cu emotie o luati, o mangaiati, apoi o udati usor la robinet, iesiti cu ea in fata blocului si rostogoliti-o prin spatiul verde (adica prin bucatile acelea de pamant prafos, unde au fost odata copaci, gazon, arbusti, etc). Lasati-o sa se usuce bine la soare. Gasiti o cutie de pantofi, decupati-o, lipiti cu superglue o folie de nailon. Printati niste fraze sforaitoare si absurde despre enormele calitati ale vinului si lipiti-le pe cutie. Gata? Acum, tot ce trebuie sa gasiti este ori un prieten strain nestiutor caruia sa-i daruiti vinul pe post de raritate, ori sa-l vindeti, de preferat pe un site de licitatii din strainatate. Nu se poate sa nu “dea click” vreun neofit!
Bravo! Ati realizat un profit de 300%. O sa fiti ales “managerul anului”!


Cricova Cabernet 1993. Se gaseste mai peste tot, intr-o cutie de carton, la vreo 30-40 de lei. Aparent este un vin de colectie. In realitate este un vin slab-mediu invechit. Pana si sticla nu-i de vin, ci pentru alte bauturi sau lichide alimentare. Sigur, are gustul specific de prune uscate si caramel, dar in spatele “patinei” nu sta mare lucru. Observati grija catre calitate a producatorului: pana si poza de pe site are doua date diferite de producere: pe gat 1990, pe eticheta 1993. Acuma, cum va place: mai vechi, mai putin vechi…Apoi descrierea vinului, o splendoare nu alta: gust de sambure de visina. Sincer, am mancat multe visine la viata mea, dar nu-mi amintesc sa fi mancat vreun sambure (am inghitit multi, desigur, dar nu i-am gustat)! Poate ca cei de la combinatul Cricova au vreo reteta speciala de “mancarica de samburi de visine”, altfel nu-mi explic!
Utilitate: pentru colectia de vin a bautorilor de bere.

Auto-critica: si eu l-am daruit altora, dupa cum altii mi l-au daruit mie (nu aceeasi sticla). Este un vin ok pentru cadouri proto-inutile, la fel cum faci cadou o vaza sau lumanari parfumate.

4 comentarii:

Mihnea Mironescu spunea...

Tare amuzant articolul! Am râs cu lacrimi!

Insistă, poate ai să câştigi premiul cel mare: o vază de cristal de pe care n-ai voie să scoţi eticheta şi un set de lumânărele aromate, să facă atmosferă în timpul admirării vazei :-))

George Mitea spunea...

Ei, sunt multe premii: cani de cafea inscriptionate cu tot felul de clisee(sa nu le umpli prea tare ca se rupe toarta), fructiere (daca asta e farfuria aia mare, de fapt e pentru chei si maruntis), servicii ieftine de pahare(pe care nu te superi de loc cand le sparge un musafir neindemanatic) si desigur camasi(de la house of art). Nimeni nu-ti ofera un cartus de tigari,o cheie de 14, niste carnati, un sac de cartofi, o roata de rezerva, un permis de biblioteca, sau un cupon de benzina. Adica lucruri intr-adevar folositoare! :)

Anonim spunea...

Bună ziua!
Scrieți frumos, dar sunteți într-o gravă eroare. Faptul că ați dat peste un fake , vă obligă,daca sunteti și cunoscător, să ignorați. Vinul chiar există și e chiar veritabil!
Și da, eu am băut pe cel de 1993 cu toate etichetele “în regulă”, ca să vă răspund.

George Mitea spunea...

Mai exista vinul pe piata??? Articolasul asta e scris acum 14 ani! Eu nu am zis ca vinul e fake, ci ca nu e tocmai "de colectie", ci un vin obisnuit, ros de patina timpului