tag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post3658396063700001468..comments2024-01-21T18:43:45.112+02:00Comments on Lucruri Bune: 2010 Carignan Vieilles Vignes Paul Mas Estate, FrantaGeorge Miteahttp://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-33291376084756819822011-09-09T02:31:20.197+03:002011-09-09T02:31:20.197+03:00Am putea sa te acuzam de o abordare prea pragmatic...Am putea sa te acuzam de o abordare prea pragmatica, prea realista si inclinata spre cifre...:)<br />1 ala e totusi cheia de bolta a universului oenologic de peste ocean. Si cand te gandesti ca se da 1 pentru copiat...pfiuuuu.<br />Oricum discutiile despre puncte si sisteme de notare ar trebui sa le pastram pentru o degustare, asa mai lunga...vorbe de pahar adica.Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-74151644883065412362011-09-08T21:44:06.280+03:002011-09-08T21:44:06.280+03:00@Dan, Ciprian: da-mi voie sa fac lumina in problem...@Dan, Ciprian: da-mi voie sa fac lumina in problema 82/83: diferenta dintre 83 si 82 este egala cu 1.<br />:)<br />Diferenta dintre 89 si 90 este pentru mine tot, inexorabil, 1. Pentru altii este un prag ontologic. Aici sunt complet de acord ca procesele psihice din mintea lui Parker (sau cine e acel anumit tip de la WA) atunci cand se hotaraste sa dea 90 in loc de 89 ar trebui studiate de o hoarda de psihologi.George Miteahttps://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-53316931734969539412011-09-08T17:24:34.889+03:002011-09-08T17:24:34.889+03:00Aia intr-adevar pentru unii este diferenta intre s...Aia intr-adevar pentru unii este diferenta intre succes si faliment!<br />Nu vorbim insa de piata romaneasca, iar persoanele de fata se exclud :))Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-11639802520376641062011-09-08T17:17:59.115+03:002011-09-08T17:17:59.115+03:00mult mai problematica e diferenta sintre 89 si 90 ...mult mai problematica e diferenta sintre 89 si 90 pct :DCiprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-50072845209429491672011-09-08T16:18:57.036+03:002011-09-08T16:18:57.036+03:00Da, dar vezi ca exprimarea literara a verdictului ...Da, dar vezi ca exprimarea literara a verdictului e mai apropiata unui review descriptiv, decat partea cu cifrele..parea mea cel putin...<br />Oricum si sistemul asta cu calificative este supus erorii mai ales la voiosia cu care se arunca cu apelative si atribute in lumea vinurilor...<br />Plus ca poate ce tie ti se pare acceptabil unora s_ar pute sa li se para slab (poor) sau chiar ousatanding...:))<br />Macar sistemul asta cu atributele elimina intrebarea aia eterna: care e diferenta intre un vin de 82 si unul de 83 de puncte...Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-44083516392968575512011-09-08T16:08:01.517+03:002011-09-08T16:08:01.517+03:00"acceptable" vs 75 pct? Mda, poate e dif..."acceptable" vs 75 pct? Mda, poate e diferenta dintre word si excel. Sincer, pe mine dreptunghiurile acelea m-au intimidat intotdeauna:)E o teorie paguboasa, pentru ca, pana la urma, bloggerind despre vin il evaluezi oricum. In vorbe sau in cifre- tot ai subjugat monstrul, ca sa zic asa.<br />Si da, vinul para sa posede elementele necesare unei invechiri pe termen mediu. In fond, in cupaje, se adauga din trei motive: pigment puternic, aciditate mare, tanin sanatos. Stiu ca pentru un plus de fruct, unii mai pun un pic de grenache sau cinsault.George Miteahttps://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-53031703895008170262011-09-08T15:52:36.232+03:002011-09-08T15:52:36.232+03:00Ah si ca ne-am luat cu punctele...
Vinurile din ac...Ah si ca ne-am luat cu punctele...<br />Vinurile din acest soi am citit ca sunt in general grele, asa cum zice si Ciprian dar ca evolueaza binisor in sticla. Eu recunosc prin prisma teoriei celor "1000 de riesling-uri "ca nu am baut nici unul...dar daca il gasesc prin imprejurimi o sa il cumpar. Prefer varietalurile mai exotice (desi asta e spre traditional) clasicelor intepretari "corecte" ale calsicilor.Danhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-24387430712936350312011-09-08T15:47:48.759+03:002011-09-08T15:47:48.759+03:00Tre sa recunosti ca arata mai bine stelel alea dec...Tre sa recunosti ca arata mai bine stelel alea decat 75 de puncte scrise bold...:))<br />Citeam zilele astea intr-o carte de "specialiate" o chestia care mi s-a parut destul de interesanta sub aspectul notarii: dupa ce treceau in revista sitemele de punctare (si ajungeau la concluzia ca cel din 20 de pct. ar fi cel mai ok) ziceau sa sfarsit ca ar fi de dorit sa nu se acorde puncte sau stele si doar sa se specifice o concluzie de ansamblu: faulty/poor/acceptable/good/outstanding...cu definitiile clasice pentru fiecare.. <br />Mie mi s-a parut o abordare corecta.<br />A.. si cartea era: “Wine quality: tasting and selection” de Keith GraingerDanhttp://www.provin.ronoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-51556380629893433452011-09-08T15:36:04.201+03:002011-09-08T15:36:04.201+03:00De acord, George. Asta e, nu imi place mie sa punc...De acord, George. Asta e, nu imi place mie sa punctez vinurile :) Mai ales prin prisma a ceea ce a devenit punctarea de ani buni incoace...s-a ajuns intr-un stadiu in care nu mi se pare normal ceea ce se intampla. Bine, vorbesc aici de cei care au cu adevarat influenta mare...Ciprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-73987225852836319552011-09-08T15:14:19.431+03:002011-09-08T15:14:19.431+03:00Ce concluzionez ar fi ca odata ce ai calcat pe cal...Ce concluzionez ar fi ca odata ce ai calcat pe calea puntajului, sau a incercarii de a clasifica "obiectiv", aceasta perceptie fundamental subiectiva, nu mai conteaza sistemul. Pana la urma problema nu se pune care sistem de notare e mai bun, ci daca notarea in sine foloseste la ceva. <br />Sigur ca poti sa nu le punctezi si atunci elocventa fiecaruia transmite cititorului impresii literare despre vinul evaluat. Dar stii si tu ca nu intotdeauna iti iese.George Miteahttps://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-24054012234323883832011-09-08T15:05:43.299+03:002011-09-08T15:05:43.299+03:00Ehee, destul de complicat, recunosc :) Pana la urm...Ehee, destul de complicat, recunosc :) Pana la urma, sistemul trebuie adaptat la nevoile fiecaruia, asa cred ca e cel mai indicatCiprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-52256088204510478952011-09-08T15:02:02.909+03:002011-09-08T15:02:02.909+03:00Si asa ajungi la cinci ratinguri in 20 de puncte. ...Si asa ajungi la cinci ratinguri in 20 de puncte. Problema ar fi ca noi mai bem si de 70 sau, daca nu ne ajuta D-zeu, chiar de 60, 50. Si atunci cate stele sa le dai amaratelor astea? Nici una? Un 75 de pct e absolut ok, mai ales daca e sub 20 de lei, nu crezi? Eu, original fiind, ma gandeam asa: una=75-79, doua=80-84, trei 85-89, patru- 90-95, si cinci=credit pe patru ani. Dar ma mai gandesc. Celelalte sisteme decat hulitul 100 au mici hibe: cele 20 ale lui Janice sunt de fapt vreo 4-5, deoarece n-am vazut vinuri sub 15 la ea. Asa incat te intrebi la ce folos celelalte 15? Si daca mai adaugi si subdiviziuni ajungi la 40 de pct reale, adica esti exact ca Parker, super ultra precis degeaba.George Miteahttps://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-27893255882321707642011-09-08T14:54:11.545+03:002011-09-08T14:54:11.545+03:00Mda, este un oarecare indicator al potentialului d...Mda, este un oarecare indicator al potentialului de invechire. Cred ca secretul densitatii acestui vin sta in varsta viilor respective. Se cam vede diferenta dintre o vie de 50 de ani si una de 5 ani :)<br /><br />George, io zic ca sistemul WS este cel mai fair: 80-84 bun, 85-88 spre foarte bun; 89-91 foarte bun spre excelent; 92-94 excelent; 95-100 superb de-a dreptul :)) Bine, merge sa le mai comprimi putin :)Ciprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-84000320969372440932011-09-08T14:41:33.596+03:002011-09-08T14:41:33.596+03:00He he, cu stelele suntem in faza experimentala. In...He he, cu stelele suntem in faza experimentala. Inca ma mai gandesc cam care vinuri din amintirea mea ar fi fost de 3 si care de 4. 3 stele ar trebui sa fie ceva bun, gen 84-88 pct. Sau 80-87? :)) De baut am baut chiar mai putine decat rieslinguri. De fapt acesta e singurul:)) Vai vai. Si asta e de remarcat, intr-adevar despre acest vin: evolutia absolut neasteptata in timp! Semn de calitate ar zice unii, nu?George Miteahttps://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-9966701997493654312011-09-08T14:36:45.946+03:002011-09-08T14:36:45.946+03:00:))) Hai, mai George, ai dat-o pe stele acum? Tocm...:))) Hai, mai George, ai dat-o pe stele acum? Tocmai ma obisnuisem cu notele tale :))Da' cate Carignan-uri ai baut sa-i dai 3 stele? :D <br /><br />Interesant, imi inchipuiam ca vinul va fi greu, de aceea nu m-am atins inca de el. O sa-l mai las la cutiuta :) Adevarul e ca imi pun acum intrebarea: cate vinuri de-ale noastre la treij' de lei pot sa se scimbe pozitiv pe parcursul a 2 zile?Ciprianhttps://www.blogger.com/profile/05563832999467860050noreply@blogger.com