tag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post1902099188807120377..comments2024-01-21T18:43:45.112+02:00Comments on Lucruri Bune: Dosarele X: Zghihara si ceva de mancareGeorge Miteahttp://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-69587498766661501562010-04-01T10:44:20.347+03:002010-04-01T10:44:20.347+03:00Catalin,
Bine spus. Vinul asta are un caracter re...Catalin, <br />Bine spus. Vinul asta are un caracter regional, de Tezaur Folcloric, de Muzeul Satului...N-o sa impresionezi pe cineva punand pe masa vinul asta, dar daca vrei sa impresionezi pe cineva nu-i dai sa manance pui cu usturoi la ceaun, sau vorba ta- telemea de capra cu ceapa verde. <br />Iar despre producator, nu prea stiu statistici, dar se pare ca nu-i chiar mic. Tot ei fac niste chestii demne de ocolit, gen Dracula, Mihai Viteazu, etc. Se pare ca au intrat pe piata chineza(ceea ce e mare lucru, caci pe piata cu pricina nu intri, ci ti se da voie sa intri), sunt prezenti in Rusia, etc. Cineva spunea ca le-a vazut vinurile si prin Portugalia...<br />In fine, doar si pentru faptul ca n-au taiat vita de zghihara ca sa planteze in loc muscat ottonel, merita incurajati. Poate acumularile cantitative sa produca saltul calitativ:)George Miteahttps://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-82132924930391680042010-04-01T00:33:24.703+03:002010-04-01T00:33:24.703+03:00"Zghihara ce esti!"
Imi propun sa folos..."Zghihara ce esti!"<br /><br />Imi propun sa folosesc apelativul asta sugubat de cate ori o sa vreau in viitor sa contrariez pe cineva. E dificil de spus, pentru un bautor de bere, daca el face legatura cu aprecieri pozitive sau dimpotriva cu unele mai putin rezonante cu ego-ul; asta presupunand ca tinta aleasa nu este un fin cunoscator al etimologiei termenului sau un expert in disocierea prin intonatie a glumei de ocara duioasa.<br /><br /><br />Am testat o Zghihara acum ceva vreme si marturisesc ca nu a fost pe gustul meu. Am reintalnit-o in Metro sub alte straie (ca cele din poza de mai sus) si am cedat tentiei de a stabili, o data pentruu totdeauna, daca Zhihara e un apelativ negativ sau nu (deci daca se cuvine sa il scuipi -in san- sau sa il pupi pe cel caruia i te adresezi astfel). Am eliberat-o conditionat si am vrut sa ma conving ca un politist de proximitate daca se dovedeste iremediabil de evitat sau e re-educabila. <br /><br />Pana la urma nici nu conteaza pentru povestea de aici al carui "spoiller" il comit chiar acum; mi-a placut!. Intr-o pleiada de analize care trateaza elaborat despre nestemate oenologice de de sute de mii de lei (noi/vechi) Zhihara are toate sansele sa fie mereu baiatul cu accent moldovenesc, proaspat venit in statia de metrou de la Universitate si ridiculizat pentru straiele si uimirea cu care descopera metropola. <br /><br />Desi are haine curate, fara "damf" si "staif", felul stangaci si repezit in care se baga in vorba cu tine te poate chiar descumpani. Nu ai ce sa adulmeci decat cel mult prospetime de flori de camp (eu mai mult in imaginatie). Dar cu toate acestea, el e o prezenta memorabila, ca gust, pe care o prefer oricand "emo-kids"-uilor autohtone, inecate in suficienta lor de brand popular, cu etichete teatrale si preturi chiar mai mari. Macar el are personalitate si prezenta de spirit. E inocent nimic de zis, nu merge dus la opera din prima seara pentru ca striga in gura mare. Singurele produse marine din casa: sarea iodata si sarea de baie. Deci l-am hranit, neconform specificatiilor, cu ce aveam prin frigider. I-a placut telemeaua de capra si salata orientala cu fire proaspete de ceapa verde. Dupa ce a mancat a fost si mai amuzant. M-a prins, din pacate, in toane proaste, singur in bucatarie, vorbind cu aragazul in care pusesem la cazne mari o friptura de vita. Peste ea ar fi trebuia negresit sa pun vin alb. Cum singurul vin alb din casa era Zghihara am decis sa adaug apa. Prietenii mei merita o soarta mai buna. Daca te enerveaza randurile astea atunci ... cumpara-ti o Zgihara: o sa te stranga de gat in locul meu! <br /><br />P.S. George a mai spus asta o data, eu l-am inganat si acum confirm. SC Speed SRL faca o Zghihara buna dar poate sa ia in calcul schimbarea denumirii societatii comerciale. Daca nu duce cu gandul la un atelier auto face cel mult apel la o firma mai mica decat societatea onorabila care produce o Zgihara onesta. God speed!Catalin Gliganhttp://www.twitter.com/catalin.gligannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-17494320984843553502009-11-05T14:53:02.627+02:002009-11-05T14:53:02.627+02:00@Mihnea: Sigur, cunosc si practic regulile general...@Mihnea: Sigur, cunosc si practic regulile generale ale asocierii vin-mancare, si stiu ca de aceea "somelaria" este o meserie in sine. Dar e prima oara cand mi se intampla sa observ o transformare atat de radicala in gustul vinului asociat cu un fel anume de mancare...La mai multe!George Miteahttps://www.blogger.com/profile/13928504303712860169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2252877448108544363.post-36059886695045902402009-11-05T14:13:48.365+02:002009-11-05T14:13:48.365+02:00Chiar mă bucur c-ai dat peste o potrivire foarte b...Chiar mă bucur c-ai dat peste o potrivire foarte bună între mâncare şi vin, una care le îmbunătăţeşte pe amândouă.<br /><br />Ca regulă, la peştele uleios se recomandă un vin foarte acid şi mai puţin aromat, gen Vino Verde. Sub nicio formă nu mergem pe mâna vinurilor roşii, taninoase, aromate. Din descrierea zgiharei se pare că se aseamănă cu recomandarea, deci ai reinventat (sic!) o regulă a asocierii dintre vin şi mâncare!Mihnea Mironescuhttps://www.blogger.com/profile/02791362274658495360noreply@blogger.com