Un zâmbet cu Villa Antinori Rosso 2014*

Câteodată, istoria are întrețesute în marama sa și fire roșu-rubinii. Atât de profund și de adânc au săpat rădăcinile viței de vie prin istoria lumii vechi!
Astăzi suntem în Toscana și ne uităm la această minunată vilă de pe etichetă. Este Villa Antinori di Monte Aguglioni, o superbă proprietate așezată pe dealurile din jurul Florenței. A fost cumpărată de Niccolo Antinori la sfârșitul secolului 19, iar nepotul său, tot Niccolo, un iconoclast al vinului toscan, a fost primul care a introdus în cupajul tradițional bazat pe soiul autohton Sangiovese și soiuri franțuzești (ca Merlot, Cabernet sauvignon și Syrah). Tot el este cel care a pus ilustrația pe etichete, care s-au schimbat, de atunci, foarte puțin.

Interesant e că după primul Niccolo a urmat Piero, cel care a extins afacerea familiei (parte din ghilda vinarilor toscani încă din 1385) cumpărând mai multe zeci de hectare. După al doilea Niccolo, frâiele afacerii au fost preluate de un nou Piero, „patriarhul” încă in viață, care a extins afacerea la un nivel mondial. Familia Antinori are astăzi proprietăți în Statele Unite, ba chiar și în iubita noastră patrie, având aproximativ 70 de hectare în podgoria Dealu Mare, sub numele Vitis Metamorfosis. Câteva exemplare din gamele Viile Metamorfosis și Colțul Pietrei pot fi întâlnite și în rafturile Selgros, dacă sunteți curioși și ar cam trebui să fiți. În altă ordine de idei, am ferma bănuială că pe toți bărbații familiei i-a chemat fie Niccolo, fie Pietro 🙂 Ar fi multe spus și adăugat despre Antinori (cuvinte cheie precum Tignanello, Solaia, Supertuscan etc), însă se pot scrie cărți despre familie, vinurile și proprietățile ei. Noua cramă din Chianti Classico este o operă de arhitectură, pe care vă invit s-o admirați pe pagina oficială a producătorului.

Crama Antinori din Chianti ClassicoOricum Villa Antinori are un mic secret. Unul care atrage milioane de vizitatori în fața unui portret expus la Luvru. Ei, avem primele răspunsuri corecte din public? În secolul 15 si 16 vila a fost proprietatea unor prosperi negustori de mătase. Unul dintre aceștia avea o tânără soție pe care și-a dorit-o imortalizata de unul dintre cei mai mari artiști ai locului. Negustorul se numea Francesco Del Giocondo, iar soția purta numele de…Lisa. Da, este celebra Mona Lisa (Gioconda) pictată de Leonardo da Vinci.

Privind eticheta, nu pot să nu mă întreb oare în spatele cărei ferestre a zâmbit enigmatic doamna Del Giocondo?

Licoarea în sine (disponibilă în Selgros contra a 72 lei), blend cu Sangiovese majoritar și suport din partea “francezilor” Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah, poartă elegantul tipar toscan, cu arome de fructe roșii, prune și adieri de vanilie, condimente, tutun și marochin, grație păstrării în lemn și maturării corespunzătoare. În gust este plăcut, suculent, cu o bună aciditate care-l face ideal lângă fripturi de carne roșie sau paste cu sos de roșii, cu un final mediu, cu picanterii.

Pe mine vinul m-a făcut să schițez un zâmbet mulțumit. Hm, poate așa ar trebui interpretată și expresia Monalisei, de ce nu?

 #selgroscautapasiunea 

0 comentarii: