Bule de Sărbători cu Rhein


Rhein este un nume foarte vechi în industria vinului de la noi. Atât de vechi încât nu am greși dacă am spune că este cel mai vechi “brand” autohton. Prima etichetă Rhein a apărut în 1892. Spumantele s-au produs în același loc ca astăzi, la Azuga. Chiar dacă în anii comunismului denumirea a dispărut, fabrica de șampanie (pardon, spumante!) a continuat să producă sub alte etichete și mărci. Însă să nu uităm că până la urmă vorbim de un produs care s-a aflat în meniul încoronării Regelui Ferdinand (hai, dați click, nu vă sfiiți!).

Până în 1945 Rhein era un nume arhicunoscut, își făcea o reclamă asiduă iar promovarea apărea în multe din revistele vremii. Advertising, nu glumă!

Iată câteva simpatice ilustrații apărute în Furnica, Ilustrațiunea română sau altele (sursa foto, reclame vechi romanesti/facebook).

Doamnele au prea mult tact, într-adevăr!
Astăzi există o pensiune în același perimetru, un restaurant mai mult decât decent și un magazin de vinuri. Am stat de câteva ori acolo, e un locșor liniștit, fabrica se poate vizita, vi se va explica cum se produce exact licoarea etc.
Dar…ca sa scurtăm discuția, pentru că sunt zile grele, aglomerate, vorba reclamei de mai jos (Ilustraţiunea română, 24 decembrie 1938) deseori după o zi de muncă (sau “muncă”)… merge ceva cu bule.
De ce „ceva cu bule” – după cum știți, unul dintre primele produse cu denumire geografică protejată din Europa este chiar Champagne – adică vinul spumant produs acolo unde s-a consacrat, în regiunea omonimă din Franța. Așa că nici vinului spumant Rhein nu-i mai putem spune șampanie, ca-n reclamele vechi, deși mulți români încă numesc generic orice vin spumant „șampanie”. Că tot veni vorba, o altă băutură, protejată, devenită prin metonimie numele generic al întregii categorii este coniacul (fr. cognac). Putem, legal, numi coniac doar distilatul de vin produs tradițional în regiunea Cognac din Franța. Dar să revenim.

Din portofoliul Rhein întotdeauna mi-au plăcut Rhein Extra Imperial Brut și Rhein Brut Rose. Primul e un cuvee pe baza de Chardonnay, al doilea utilizează soiul Pinot noir ca bază. Viile sunt din podgoria Dealu Mare. Ambele sunt vinuri spumante obținute prin metoda tradițională (cu a doua fermentație în sticlă).
Cel alb propune o culoare alb-aurie, un perlaj fin și persistent, cu note proaspete, de pere, piersici, pomelo, dar și tușe untoase, pe când fratele rose (coral) ne livrează o aromatică de fructe roșii de pădure, ușor floral și cu iz de brutărie (miez de pâine proaspătă). Ambele au prospețimea de partea lor.

În ce privește asocierea culinară, de data aceasta nu mi-aș face prea multe griji, spumantul fiind un soi de panaceu al asocierilor gastronomice, un vin de toată masa. Dar, indubitabil, cea mai bună asociere este cu o stare de spirit optimistă, alături de cei dragi.
La mulți ani, oameni buni!

*articol aparut in cadrul campaniei Selgros cauta pasiunea

0 comentarii: