Apogeum Feteasca Neagra 2012 Domeniile Tohani si doua vorbe despre caftul de pe Facebook

Domeniile Tohani fac o afirmatie foarte ambitioasa odata cu aceasta Feteasca neagra. Nu putina lume a crezut ca distanta de la Sange de Taur la medalii de aur si vinuri de 90+ este prea mare, insa, vorba reclamei din pauzele CM 1990, "daca vrei, poti"!
De la bascalie la buzele lui François Hollande au trecut cativa ani de investitii si incercari, insa iata ca Apogeum 2012 se prezinta astazi cat se poate de respectabil. 
O culoare rosie rubinie cu reflexii purpurii, tuse elegante de lemn, condimente, prune uscate, dulceturi, tutun fin, rotunjime gustativa, o buna suculenta, cu tuse de ciocolata neagra si final usor vegetal. 
Pe scurt, vinul mi-a lasat o impresie foarte buna, de eleganta mai degraba new-world.  13,8% alc, bine integrat, 140 de lei. Bate cu putere la usa celor 90 de pct si inclusiv din acest motiv, este fara indoiala una din cele mai bune fetesti negre disponibile in acest moment

Probabil stiati ca la cina dintre Klaus Iohannis si François Hollande, in urma vizitei acestuia din urma in Romania, s-au servit albul Solo Quinta (Recas), Feteasca neagra pomenita si un dulce de la Liliac. 
Tohani s-au umflat in pene pe Facebook, postand o fotografie a sticlei cu mesajul "Consumat şi foarte apreciat de elitele europene, precum Francois Hollande, Preşedintele Franţei, Apogeum-Fetească Neagră, confirmă că este cel mai bun vin roşu din România". La scurta vreme, oamenii de PR de la Recas reactioneaza similar, printr-o poza cu Solo Quinta cu mesajul "Felicitări Apogeum Fetească Neagră pentru obţinerea autoproclamatului titlu de “cel mai bun vin din România”. Din partea Solo Quinta 2010, deţinătorul Marii Medalii de Aur la Vinalies Internationales de Paris 2011 şi primul vin degustat de Francois Hollande în România". Dupa care si Cuvee Uberland, rosul cel mai cel de la Recas, i-a soptit ceva de bine Fetestii din Dealu Mare. 
Adevarul e ca daca l-a baut Hollande e de la sine inteles ca-i cel mai bun din Romania. De ca si cum Hollande insusi l-a cerut special. Iti si inchipui cum i-a zis lui Iohannis "draga Klaus, am auzit ca aveti un vin extraordinar aici la voi. Nu se intampla sa ai pe aici o sticla din Feteasca Neagra Apogeum?" Zis si facut!
Si Cramele Recas au sarit țuț, ca, vezi Doamne!, calarim si noi valul Hollande si, in acelasi timp, dam un bobarnac concurentei. Very funny. Astept sa fiu invitat la majorat! Insa aici pot sa inteleg ca a fost un moment in care mingea era deasupra fileului si au avut de ales daca sa sara sau nu. Grea alegere!
Serios, eu credeam ca in domeniul vinului comunicarea e mai eleganta, ca vinul nu e bere si nici punga de chipsuri, insa se pare ca m-am inselat. 
De acum incolo ma astept la cel putin 20 de "cele mai bune vinuri din Romania", care, ca sa evite imbrancelile celorlalti aspiranti, vor avea un asterisc la sfarsitul sloganului, cu trimitere la textul ilizibil din josul fotografiei: "conform punctajelor la concursul inter judetean Strugurele de argint Faurei 2015" sau  "conform unui studiu realizat de Asociatia lustrangiilor profesionisti din Romania". 




3 comentarii:

cristian e. spunea...

Cam asta e la noi...producatorii isi dau la rotula pana le dau lacrimile. Asta nu e concurenta ci mahalagism. O nota in plus totusi pentru Tohani ce a mai evoluat mai ales ca au si un potential urias. (sper ca vor deveni un producator serios cand nu or mai face Sange de Taur). Las polul opus Recas face vinuri bune si in gama de jos si asta e lucru mare la noi. Un Schwaben Wein si Castel Huniade pot fi cumparate si de omul de rand fara sa aiba probelerme de calitate.

Anonim spunea...

Personal cred ca Schwaben Wein si Castel Huniade sunt 2 game fantastic de bine marchetate, cu un vin mai mult decat slab. Ii ajuta foarte mult faptul ca nicio alta casa de vinuri nu vrea sa investeasca timp/bani/imagine intr-o gama de "vin de masa" decent. Toata lumea viseaza listari pe Soseaua Nordului, vinuri care sa plece din crama la 120 ron/sticla, uita toti ca uneori mai e nevoie si de ceva corect la 15-18 ron/sticla.

George Mitea spunea...

Sunt de acord ca vrabia malai viseaza si ca vinul de masa (pentru mase) nu prea face parte din obiectivele producatorilor romani. Iar cand face, sunt de regula cu rest de zahar. Insa nu as fi asa de categoric in a afirma ca Schwaben Wein si mai ales Castel Huniade contin vinuri foarte slabe. De curand am cumparat un Riesling pentru gatit si surpriza! s-a putut chiar si bea! :) Insa suntem departe fata de tarile dezvoltate. Acolo la 2 euro poti sa ai si asteptari, iar la 4 deja te uiti dupa puncte Parker...