Viognier 2013 si Marselan 2013 Domeniul Coroanei Segarcea

Buna ziua!
Iar a trecut caravana Segarcea prin targul meu, cu Radu Rizea in rol de vocalist, brand manager si satir cult (scuzati oximoronul, dar in cazul lui Radu trebuie nuantat). Asa mai aflu de existenta unor lacasuri de cultura din oras, cum ar fi Gazetto, unde e vorba in special de cultura japoneza, adica de sushi.
Aceste vinuri sunt noutati pentru mine si au fost lansate nu demult in gama Prestige, pretul final fiind undeva in jur de 40 lei. Sticla aleasa e similara cu cea de la Tamaioasa Roza, daca va spune ceva.

Strugurii folositi sunt exotici pentru Romania, Viognier producand doar Segarcea, Halewood și...Alcovin Măcin (în curand) . Soiul e specific Ronului de nord, dar s-a intins repede in lumea noua. Da vinuri plinute, intense aromatic si cu bun potential. O dovada este chiar vinul de azi.
La Marselan avem un singur producator si ironia face ca un Marselan, e drept dintr-o gama superioara, este cel mai galonat vin al producatorului (cel putin dupa Wine Advocate). In caz ca va intrebati, vorbim de o incrucisare dintre Cabernet Sauvignon si Grenache. Este destul de plantat in sudul Frantei, insa chiar si acolo sunt putini producatori care sa se incumete a-l vinifica cu simt de raspundere si sa-l arunce pe piata ca monovarietal.

Viognier 2013 vine intr-o roba alb-galbuie, cu o aromatica intensa, de ceai de păducel, pere, pomelo, subsecvent un gust plin, gros, dar reconfortant, citric. Într-un univers posibil te-am putea păcăli ca e un Chardonnay. Doar ca Chardonnay-ul de la Segarcea (din Prestige) e mult mai rezervat aromatic si de aici si diferenta. Vinul are cateva luni in lemn (as fi foarte surprins daca macar fractionar n-ar fi asa) 12,5% 85

Marselan 2013 este un rubiniu intens si mustos, cu arome clare, fructate de prune, coacaze si afine, amalgam cu taninozitate si corp mediu, foarte prietenos. Vinul nu a vazut lemnul, dar daca o sa vi se nazareasca niste picanterii suspecte, sa stiti ca-i din macerare/fermentare. Usor rustic. Daca ajunge pe la 19-20 C capata tuse amarui, care nu se prea potrivesc cu ansamblul. Dar altfel vin onest, de baut mult si cu folos. Ceea ce am si facut. 13,5% 84.