Principesa Margareta rosu 2009 Domeniul Coroanei Segarcea

Nu stiu cum pot unii scoate vinuri remarcabile din vii foarte tinere. Presupun ca-i vorba de stiinta. Daca la Alira am inteles ca Marc Dworkin a compensat tineretea lasand strugurii sa se supracoaca, la Segarcea se pare ca doamna Ghislaine Guiraud a aplicat (printre altele) o limitare drastica a recoltei la hectar. Oricum, din plantatii din 2005, cu un soi inedit, sa obtii un vin catalogat cu 90 pct Parker nu-i tocmai la indemana oricui. 
Imi mentin opinia ca obtinerea DOC-ului la acest soi din primul an de vinificare este un exemplu ca observarea atenta a evolutiei plantelor si a vinului din acei struguri intr-un areal delimitat NU este un criteriu pentru autoritatile care ofera certificarea de origine controlata. Verii noștri italieni, banditi si ei de firea lor, sunt in domeniul vinului mult mai rigurosi. Marchizului Antinori i-au trebuit 20 de ani ca sa scrie pe eticheta acum celebrului Tignanello altceva decat vino da tavola. Sa inchidem paranteza.

Licoarea de azi e un Marselan 100%. Strugurele a fost obtinut in anii 60, in sudul Frantei, din incrucisarea soiurilor Cabernet sauvignon si Grenache.
Imediat dupa deschidere se prezinta intr-o culoare rosie rubinie intensa, opaca, denota o aromatica vinoasa, cu sageti vanilate si picante. L-am reincercat dupa o zi si marturisesc ca se depliase foarte frumos, cu multe condimente, marochin, ciocolata cu lapte, fruct moderat- capsune (ca sa fiu sincer cu memoria olfactiva: jeleu cu aroma de capsune), afine, gust cu aciditate buna, taninuri abundente, dar foarte fine, o persistenta picanta. Alcoolul (13,5%) e foarte bine integrat. Are nevoie de o aerare serioasa pentru a se exprima plenar.
Vinul in sine m-a surprins foarte placut. 90 pct. 93 lei pe bauturaonline, adica un pret foarte bun, avand in vedere ca e peste 100 cam peste tot.


0 comentarii: