Chateau les Valentines Rose 2013 (Provence)

Culoare rose-pal, aromatic aducand tuse de grapefruit, cu o fateta evidenta ușor ierboasa, vegetala, precum garrigue ori mai familiar:crizantemele sau alte flori putin aromate, dar si  note minerale, ușor magneziene. In atac se impune prin finete, dar fiind- simultan- si ușor cremos, chestiune dezirabila si greu de reprodus la rose-uri. În gust aduce a căpșune si a pepene rosu. Finalul e tonic, proaspat, cu persistentă de limeta. Vin bio, 13% alc. 87 pct, 52 lei aici
Sardine la gratar (sau cuptor) cu un mix de fenel si sparanghel verde la gratar, stropite cu o ulei de masline amestecat cu ierburi provensale, asta as vrea eu! Merge insa si un file somon la tigaie cu legume mexicane, in lipsa de ceva mai proaspat. Si dupa ce ati mancat asa bine, iesiti in curte, asezati-va pe sezlong, si pret de cateva inghitituri incepeti sa rasfoiti Hotul de vinuri de Peter Mayle, scriitorul englez aclimatizat in sudul Frantei (autorul deja celebrei serii- Un an in Provence, Inca un an in ..., etc). E un roman usurel, de vacanta, despre furtul unei colectii impresionante de vinuri. Nu trama narativa e de urmarit prea indeaproape,  un altfel de a spune ca Peter Mayle n-o sa castige vreodata vreun premiul pentru virtuozitate, dar e de remarcat ca sus-amintitul nu si-a pierdut hatârul de a descrie laborios soiuri de mancare si vinuri, asa ca- daca veti avansa in lectura- sper ca v-a mai ramas ceva rose de Provence si ceva de rontait prin frigider. Altfel va fi tare greu, sa stiti!