De la Halewood: Adrian Shiraz 2011 si Rose Scurta Vineyard 2011


Ambele vinuri fac parte din gama "Single Vineyard" a producatorului Halewood Romania, deci sunt vinuri produse dintr-o vie specifica. Shirazul din via "Adrian", iat rose-ul din "Scurta", dupa cum ii spune si numele.

Shiraz-ul Adrian 2011, un DOC Dealu Mare,  e un vin proaspat, suficient de bun pentru pretul de aproximativ 25 de lei cat se cere pe el.  E destul de pigmentat,  si aromatic se invarte in zona fructelor negre, a cafelei fara zahar. In gust se releva cu o buna aciditate si taninuri oarecum integrate, dar si tuse usor brusturoase. Pe finalul mediu se indulceste putin, aducand chiar o nota placuta de dulceturi de afine. Nu e foarte complicat, si poate tocmai de aceea pare usor de baut. Si nivelul decent de alcool- 12,5- contribuie la ideea de agreabil. 80 pct.



Pinot Noir Rose 2011 "Scurta Vineyard",   Culoarea e un rose-pal, cu usoara tenta caramizie. Mentionez ca mostra a avut un usor defect de dop, motiv pentru care ezit sa punctez vinul. Cu toate acestea, in fundal, se poate sesiza o aromatica destul de deosebita fata de majoritatea rose-urilor, ceva mai fin, mai light, tuse de cirese, chiar ceva floral, iar in gust si final, desi apar si aici arome nu tocmai placute de carton ud, din pricina dopului necorespunzator, ciresele si zmeura se exprima cel mai bine. Intensitatea gustului nu e foarte mare, practic m-a facut sa ma gandesc la un alb mai acid, ceea ce nu e rau pe caldura mare, desigur.

edit: fotografiile sunt de pe site-ul producatorului. Mentionez insa ca sticlele incercate de mine au avut dop de pluta, nu screw-cap ca in imagine.

4 comentarii:

sunmirror spunea...

Posibil ca in cazul roze-ului sa nu fi fost dopul de vina (in poza pare sa fie screwcap).

Chiar si in cazul inchiderii cu dopuri de pluta, se intampla uneori ca nu dopul in sine sa fie sursa contaminarii si a defectului "de dop".

George Mitea spunea...

Marturisesc ca pozele sunt luate de pe site-ul producatorului. In realitate ambele vinuri au avut dop. Iar dopul rose-ului era pe jumatate imbibat cu vin si sfaramacios. Plus ca izul acela de mucegai si carton ud e un trademark usor de recunoscut.

sunmirror spunea...

Ahaaa! :) In anii trecuti aveau screwcap.

Interesanta miscare ca au trecut de la screwcap la dop de pluta.

George Mitea spunea...

Presupun ca vor sa intre cu gama asta in restaurantele de la noi, unde nu ai ce cauta cu screw-cap.